ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ κατά των δανειστών γιατί «αβαντάρουν» τον Τσίπρα

Η ΝΔ κατά των δανειστών γιατί «αβαντάρουν» τον Τσίπρα
EUROKINISSI

συμφωνία της Μάλτας έδωσε ανάσα ζωής, αλλά και παράταση, στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά καθόρισε και το χρόνο των εκλογών -καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2018", υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.

Η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσωπικά, μένουν χωρίς αφήγημα, όπως τονίζει στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου, καθώς η συνεχής επίκλησή του για εκλογές να μην έχει, πλέον, κανένα πολιτικό αντίκρισμα και νόημα -"ούτε μπορεί να ζητά εκλογές η ΝΔ μέχρι τα μέσα του 2018 για να δικαιωθεί", μας είπε χαρακτηρισιτκά...

Η Μάλτα, όμως, πέρα από την ημερομηνία των εκλογών θα επανακαθορίσει άμεσα και την στρατηγική και τακτική των δύο κομμάτων -του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Και αν για τον Αλ. Τσίπρα τα πράγματα είναι "απλά", με την έννοια ότι έχει οδικό χάρτη πιο καθαρό -και φυσικά πιο δύσκολο από τη ΝΔ- ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται, ήδη από χθες, στη Βουλή "πελαγωμένος", όπως τον χαρακτήρισε υπουργός της κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά ο αρχηγός της ΝΔ καταφέρθηκε κατά των δανειστών σημειώνοντας ότι "υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας από τους δανειστές". Επίθεση που γίνεται ακόμα πιο σαφής καθώς τους κατηγορεί ότι κλείνουν τα μάτια στον ΣΥΡΙΖΑ. "Δυστυχώς", είπε στη Βουλή, "συχνά με τη σιωπηλή συμφωνία των θεσμών που ανέχθηκαν το λάθος μίγμα δημοσιονομική πολιτικής [...] βουλιάξατε τη χώρα και, αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες". Κατηγόρησε μάλιστα, ευθέως του θεσμούς ότι " κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος".

Αυτό το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν οδηγεί πουθενά, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου που σχολίαζαν ότι η απουσία αφηγήματος από τη ΝΔ σύντομα θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που έτσι και αλλιώς, όπως τονίζουν, δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας είναι φανερό ότι έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της πόλωσης. με στόχο την όσο μεγαλύτερη αντιδεξιά συσπείρωση όχι μόνο για να περιορίσει δραστικά το χώρο της ΝΔ αλλά και να "εγκλωβίσει" τους δικούς του που τελευταία δείχνουν εσωκομματική κινητικότητα -ειδικότερα ένα τμήμα των "53".

Για αυτό και ο Αλ. Τσίπρας,όπως εξηγεί στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου, χθες στη Βουλή, μίλησε για βέρτιγκο της ΝΔ."Όταν επιλέγει κάποιος να βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή αισθάνεται αμηχανία", είπε. "Ακόμα και μετά το Eurogroup του Φλεβάρη", συνέχισε, "βγαίνατε και λέγατε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ποτέ. Δεν ξέρω που στηρίζατε τη βεβαιότητα. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς σας έδινε πληροφορίες. Και κλείνουμε την αξιολόγηση και παίρνουμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Πλέον έχει μείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να μετρά τις αντιφάσεις της. Αρχικά λέγατε ότι προτιμάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός από τα ίδια τα στελέχη σας, αλλάξατε γραμμή και αρχίσατε να λέτε "γιατί αργείτε". Κι όταν κλείσαμε, "Βατερλό", γιατί κλείσαμε. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσει κανείς. Μόνο ένα μένει σταθερό στην επιχειρηματολογία σας, το αίτημα για εκλογές".

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, βέβαια, φρόντισε στη Βουλή να αποσυνδέσει το αίτημα για εκλογές από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση "η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται". Το επόμενο διάστημα ένα είναι σίγουρο: και οι δύο πολιτικές θα δοκιμαστούν σκληρά στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ