ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ... ξέχασε τις δηλώσεις Μελανσόν για τον Τσίπρα και τον στηρίζει

Γαλλικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ... ξέχασε τις δηλώσεις Μελανσόν για τον Τσίπρα και τον στηρίζει
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την στήριξή του στον Γάλλο υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς, τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε μιλήσει και με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επιστολή του προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, την προσεχή Κυριακή. Υπογραμμίζει δε, ότι «η αυξανόμενη δυναμική της υποψηφιότητας Μελανσόν, γεννά την ελπίδα για το σπάσιμο του καταστροφικού διλήμματος μεταξύ νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού εθνικισμού».

«Η καταστροφική λιτότητα των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του τελευταίου έτους από εξτρεμιστές εναντίον αθώων πολιτών, έχουν συνεισφέρει στην ενδυνάμωση υπερσυντηρητικών και εθνικιστικών ιδεών και επιλογών. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν ηγείται αυτής της επικίνδυνης εκστρατείας» αναφέρει η επιστολή του κόμματος, την οποία υπογράφουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Ρήγας και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Γιάννης Μπουρνούς.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει η επιστολή, «η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου Εμμανουέλ Μακρόν, δεν μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος στην Λεπέν, αφού, σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις, θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε ως σήμερα στη Γαλλία και την Ευρώπη» τονίζεται στην επιστολή.

«Από τις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας και ιδιαίτερα μετά την επικράτηση του Μπενουά Αμόν στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με θέρμη τις πρωτοβουλίες του αδελφού Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάδειξη μιας ενωτικής υποψηφιότητας της γαλλικής Αριστεράς. Παρότι οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν, η υποψηφιότητα του Ζαν Λυκ Μελανσόν δημιούργησε πρωτοφανή ενθουσιασμό, που ανέτρεψε τις πολιτικές εκτιμήσεις. Η αυξανόμενη δυναμική της υποψηφιότητας Μελανσόν γεννά την ελπίδα για το σπάσιμο του καταστροφικού διλήμματος μεταξύ νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού εθνικισμού.

Για μας λοιπόν, η πραγματική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον εφιάλτη της Λεπέν, είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, τόσο από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα του Α' γύρου της Κυριακής, στέλνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς σε όσους και όσες δίνουν τη μάχη για να βρεθεί στο β' γύρο ο Ζαν Λυκ Μελανσόν», καταλήγει η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μελανσόν: Εγώ δεν είμαι Αλέξης Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Ζαν-Λικ Μελανσόν, πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε σε σχέση με τη δέσμευσή του να διαπραγματευτεί εκ νέου τις καταστατικές συνθήκες της ΕΕ, επεσήμανε ότι εκείνος «δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας».

Καθώς πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι αν ο Μελανσόν προέβαινε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα συναντούσε απέναντί του τον «τοίχο» της Γερμανίας, ο αριστερός πολιτικός συμπλήρωσε ότι δεν διαπρατεύεται 17 ώρες με ανθρώπους που τον προσβάλλουν.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι», απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος, μιλώντας στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

«Εγώ δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία!», τόνισε ακόμα ο Μελανσόν.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά του Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντάς του ελπίδες για συμμετοχή στον β' γύρο των εκλογών, στις 7 Μαΐου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του Γάλλου υποψηφίου της Αριστεράς για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτήματα για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την στήριξή του στον Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ