ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα του Προέδρου Δημοκρατίας για την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου

Μήνυμα του Προέδρου Δημοκρατίας για την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος χρησιμοποιώντας και μία πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. 

«Ως συστατικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, το βιβλίο καλείται ν’ αντισταθεί στη σύγχρονη παρακμιακή πορεία του πολιτισμού τούτου. Ιδίως δε ν’ αντισταθεί σ’ εκείνη την τάση "παντοκρατορίας" της τεχνολογίας, η οποία τείνει να μετατρέψει το λόγο σε ευτελή καταναλωτική πληροφορία και, έτσι οδηγεί σε μιαν επικίνδυνη κατάσταση "αποξήρανσης" της γνώσης και της τέχνης», τονίζει σε μήνυμά του για την αυριανή παγκόσμια ημέρα βιβλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και προσθέτει:

το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του που "σφυρηλατεί" μιαν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, διατηρεί την αληθινή σχέση με τον άνθρωπο και με τον κόσμο, αποτελώντας πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «το νόημα της παγκόσμιας ημέρας του βιβλίου μπορεί να συμπυκνωθεί, με απαράμιλλη πληρότητα, στην πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: "Το σύμπαν είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη". Υπό το πρίσμα αυτό κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος της αλήθειας, κρυφής και φανερής, του κόσμου» και καταλήγει με την ευχή: «οι αναγνώστες συνεχώς να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης στην φθορά, ν’ αποτελεί ζωογόνο συνθήκη στην ανηφορική πορεία της ζωής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ