ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: To Grexit θα είναι εθνική καταστροφή

Μητσοτάκης: To Grexit θα είναι εθνική καταστροφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή θα είναι εθνική καταστροφή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου με τίτλο η "Δραχμή Δεν (θα) είναι λύση", που αναφέρεται στις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην χώρα μας και την συνέδεσε με την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

"Όσο η κρίση παρατείνεται αναίτια, οι απόψεις που θα υποστηρίζουν την επάνοδο στην δραχμή θα αυξάνονται. Η δραχμή συνιστά την επιλογή όσων δεν βλέπουν προοπτική, είναι μία επιλογή παραίτησης. Το βιβλίο δίνει απάντηση στο ερώτημα "τι έχω να χάσω", και καταγράφει τους κινδύνους. Καταδεικνύει το προφανές ότι η επιλογή της δραχμής θα ήταν επιλογή εθνικής καταστροφής, θα δημιουργούσε ρίσκα όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. Το καλοκαίρι του 2015 αποτρέψαμε τα χειρότερα. Η έξοδος θα προκαλούσε τέτοια προβλήματα που το κόστος τους δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καμία εκλεγμένη κυβέρνηση".

KYRIAKOS 2

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι "η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι διατηρίσιμη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές" και επανέλαβε ότι είναι ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε όμως και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις: "Η ΕΕ βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται, το όραμα που συγκίνησε ολόκληρες γενιές, μία Ευρώπη δημοκρατίας και ειρήνης ξεθωριάζει. Το Brexit είναι μόνο μία επώδυνη έκφραση αυτής της τάσης. Όσοι πιστεύουμε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας είναι να βρισκόμαστε στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ πρέπει να δράσουμε. Η προχθεσινή πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν ήταν μία βαθιά ανάσα, δείχνει ότι στην Ευρώπη έρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της λογικής και της μετριοπάθειας".

Έκανε ειδική αναφορά στη νίκη Μακρόν: "Χαίρομαι διπλά για την πρωτιά Μακρόν και για την διαφαινόμενη νίκη γιατί παρά την διαφορετική ιδεολογική αφετηρία η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά σημεία, λιγότερους φόρους, έμφαση στην καινοτομία. Η δική μου πρόταση για το νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει πολλά κοινά με την πρόταση του Μακρόν. Δεν θέλω να σχολιάσω την στάση του κ. Τσίπρα, το κόμμα του οποίου στήριξε τον Μελανσόν ο οποίος αρνήθηκε να πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο, δείχνοντας ότι αυτά που ενώνουν τα άκρα του εθνολαϊκισμού τελικά συναντώνται. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα ευνοηθεί από μία εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να υψώνεται στην Ευρώπη ένα ισχυρό ανάχωμα ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού, δυνάμεις που θέλουν ισχυρή Ευρώπη και είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων".

KYRIAKOS 3

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Ελλάδα βίωσε πρώτη τις καταστροφικές συνέπειες της επικράτησης των δυνάμεων του λαϊκισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης, το συνέδεσε με την "επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" και υποστήριξε ότι "όσο η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται ο ευρωσκεπτικισμός θα εντείνεται".

Κλείνοντας ανέφερε ότι ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει στη έξοδο από την κρίση, είναι προϊόν της κρίσης, γι αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

KYRIAKOS 4

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές και πολιτικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ