Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και με... Μακρόν!
Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο αυτές τις μέρες για τρεις λόγους: Το πλεόνασμα, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ και την εκλογή Μακρόν.
Πρώτον, γιατί το πλεόνασμα - ρεκόρ 4,19% για το 2016 ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δεύτερον, γιατί η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης βάζει στα δημόσια ταμεία 232 εκ. ευρώ και αφαιρεί το επιχείρημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στα αριστερά ιδεολογήματα.
Τρίτον, γιατί η επικείμενη εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν διατηρεί τη βασική συμμαχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η εξέλιξη, εκτιμάται από το Μαξίμου, ως ιδιαίτερα σημαντική, οπότε αξίζει να την εξετάσουμε παραπάνω.
Ο φόβος για Φιγιόν
Η αισιοδοξία που διακατέχει το Μαξίμου για την επικείμενη (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) προεδρία Μακρόν είναι αντιστρόφως ανάλογη του φόβου που είχε το κυβερνητικό επιτελείο για το ενδεχόμενο επικράτησης του Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φρανσουά Φιγιόν χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «υπερσυντηρητικός» και «υπερνεοφιλελεύθερος». Προφανώς ο φόβος του Μαξίμου δεν είχε να κάνει με την πολιτική Φιγιόν στο εσωτερικό της Γαλλίας, αν δηλαδή θα περιέκοπτε μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα θα ήταν ο πλήρης συντονισμός της Γαλλίας του Φιγιόν με τη Γερμανία της Μέρκελ στη βάση της πιο σκληρής λιτότητας και χωρίς τη γαλλική «φροντίδα» για την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Συνέχεια του Ολάντ
Στον αντίποδα του Φιγιόν, ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τον κατ’ εξοχήν συνεχιστή της πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ. Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε, λένε στην κυβέρνηση, ότι ο Ολάντ είχε εμπιστευτεί στον Μακρόν τόσο τη γραμματεία της προεδρίας όσο και, στη συνέχεια, το υπουργείου Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρά το ότι ο Μπενουά Αμόν είχε το επίσημο χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με τα πιο σημαντικά στελέχη των Σοσιαλιστών στήριξαν εμμέσως την υποψηφιότητα Μακρόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος θεώρησε ότι ο Μακρόν όχι μόνο μπορεί να κερδίσει τα μετριοπαθή ακροατήρια του μεσαίου χώρου, αλλά και να οδηγήσει με ασφάλεια τη Γαλλία, συνεχίζοντας την πολιτική του. Και όταν λέμε συνέχεια της πολιτικής Ολάντ, αυτό μεταφράζεται σε ότι αφορά τη χώρα μας σε στήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στον Σόιμπλε ή τουλάχιστον σε απόρριψη των πιο ακραίων απαιτήσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Την κυβερνητική εκτίμηση περί συνέχειας της πολιτικής Ολάντ, φαίνεται να επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μακρόν στον τηλεφωνικό διάλογο που είχε προχτές με τον Αλέξη Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν εκτιμήσεις κυβενρητικών στελεχών, πρέπει να τον άκουσε με μεγάλη ικανοποίηση να λέει ότι στήριξε από την αρχή, ως υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και να υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξει η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Δηλαδή, Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και με... Μακρόν!