ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλαλούμ και ευτράπελα στην ψηφοφορία της τροπολογίας στη Βουλή

Αλαλούμ και ευτράπελα στην ψηφοφορία της τροπολογίας στη Βουλή
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλαλούμ επικράτησε στη Βουλή στην ψηφοφορία της τροπολογίας για παραβάσεις λαθρεμπορίας. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν μετωπικά, δίνοντας μια γεύση της άγριας κόντρας που θα σημαδεύσει την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων, τα «ευτράπελα» συνεχίστηκαν.

Καταρχάς ανακοινώθηκε αποτέλεσμα που δεν προέκυπτε από τον αριθμό των βουλευτών που έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές άλλαζαν την ψήφο τους ή εξέφραζαν θέση σε άρθρο που δεν υπήρχε.

Πολλές ήταν και οι απουσίες βουλευτών από όλα τα κόμματα. Από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που είχαν ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη ρύθμιση ρουσφετολογική απουσίαζαν συνολικά 21 βουλευτές (15 από ΝΔ και 6 από Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Εξ αυτών, 9 βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσά τους οι Βορειοελλαδίτες Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου είχαν στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου ότι ταυτίζονται με την θέση του κόμματός τους. Δεν έπραξε το ίδιο ο Κώστας Γκιουλέκας. Απόντες ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης όλοι οι βουλευτές που απουσίαζαν, πλην της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Από την ψηφοφορία απόντες ήταν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα τους και η Εύη Καρακώστα που αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Έλειπαν επίσης, 7 βουλευτές του ΚΚΕ, 4 από το Ποτάμι, 2 από τη Ένωση Κεντρώων, 3 ανεξάρτητοι και 4 από την Χρυσή Αυγή.

Στην καταμέτρηση των επιστολών πρόθεσης ψήφου εντοπίζεται και το λάθος στο αποτέλεσμα που αρχικά ανακοινώθηκε (149 υπέρ και 97 κατά). Η τροπολογία υπερψηφίστηκε τελικά από 149 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 106.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ