ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι αποχωρεί και από την Ευρώπη

Κ. Μητσοτάκης: Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι αποχωρεί και από την Ευρώπη
Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη», τόνισε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως η ΕΕ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση για το Brexit ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση «και μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον πρυτανεύσει η λογική».

Όπως τόνισε μετά το τέλος της Συνόδου του ΕΛΚ «η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Ειδικά ως προς τα ταμεία συνοχής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 70.000 Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.

Τα ζητήματα των χερσαίων συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ειδική περίπτωση, τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει επ’ ουδενί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων».

«Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέσα από μια μακρά διαδικασία, που πρέπει, τελικά, να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η αποχώρηση, όμως, της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ