ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς έξτρα αποζημίωση οι βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική για τη υγεία

Χωρίς έξτρα αποζημίωση οι βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική για τη υγεία
EUROKINISSI

Χωρίς έξτρα αποζημίωση για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει υποθέσεις σκανδάλων στην υγεία την περίοδο 1997-2014, θα είναι οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όπου συζητήθηκαν διαδικαστικής φύσης θέματα.

Τόσο ο πρόεδρος της Αντώνης Μπαλωμενάκης όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο πρότειναν να εξεταστεί η υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και έτσι τελικά θα γίνει αφού η δικογραφία φθάνει αύριο στα χέρια των μελών της εξεταστικής επιτροπής. Η πλειοψηφία πρότεινε να εξεταστεί στη συνέχεια το θέμα των προσλήψεων και της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ και αμέσως μετά οι φαρμακευτικές δαπάνες και η υπερκοστολόγηση.

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να στοιχειοθετηθούν ενδεχόμενες ποινικές παραβάσεις των εμπλεκομένων ή συγγενών τους. «Όταν οι υπόνοιες βαρύνουν πολιτικά πρόσωπα και σχηματίζονται ικανές ενδείξεις, πρέπει να ζητάμε από την αρμόδια αρχή να ανοίγουν οι λογαριασμοί και των στενών τους συγγενών», ανέφερε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Να μην περιοριστεί η έρευνα στην περίοδο 1997-2014 αλλά να επεκταθεί και στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, επέμεινε η ΝΔ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να ξεκινήσει η επιτροπή τον έλεγχο από το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης. Επέκταση της έρευνας και στην περίοδο πριν το 1997 αλλά και μετά το 2014 ζήτησε το ΚΚΕ. Έρευνα ουσίας και όχι ατάκας ζήτησε το Ποτάμι.

Μέχρι τη Δευτέρα τα κόμματα θα πρέπει να αποστείλουν κατάλογο με τους μάρτυρες που προτείνουν προς εξέταση με στόχο στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη, αυτός να οριστικοποιηθεί.

Αίτημα Κρεμαστινού να καταθέσει ως μάρτυρας

Την επιθυμία του να καταθέσει στην επιτροπή διατυπώνει με επιστολή του προς τον πρόεδρό της Αντώνη Μπαλωμενάκη, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του εδράζεται στην πεποίθησή του ότι η εμπειρία του τόσο ως υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και ως Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα συντελέσει στην αντικειμενικότερη κρίση της επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ