ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λ. Κονιόρδου στο CNN Greece για το «ακριβό» Ταμείο Αλληβοήθειας (aud)

Η Λ. Κονιόρδου στο CNN Greece για το «ακριβό» Ταμείο Αλληβοήθειας (aud)
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Πολύ σοβαρές» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τις καταγγελίες των 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Μπαλτά για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς όπως είπε μιλώντας στο CNN Greece, αυτό «αφορά δημόσιο χρήμα». Ωστόσο, οι δηλώσεις της έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Μπαλτάς μιλώντας επίσης στο CNN Greece. 

Μάλιστα, χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό που έπαιρνε το Ταμείο επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), το οποίο σε κάποιες εποχές που υπήρχαν μεγάλα έσοδα, έφτανε -όπως είπε- και τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι πολύ σοβαρό γιατί αφορά δημόσιο χρήμα, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπήρχε ένα ποσό που έπαιρνε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που ανερχόταν στο 3,5% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ. Αυτό εμείς θεωρήσαμε ότι ήταν υπερβολικό», τόνισε η υπουργός και επισήμανε ότι συνεχίζουν το έργο των προηγούμενων υπουργών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός εξήγησε ότι το ποσό πήγαινε για τις ανάγκες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που χρηματοδοτούσε μία σειρά θεμάτων, όπως ήταν ο βρεφονηπιακός σταθμός, η κατασκήνωση και διάφορα θέματα.

«Θεωρήσαμε ότι είναι λάθος να προσδιορίζεται η χρηματοδότηση του Ταμείου με ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ. Στην πράξη αυτή η χρηματοδότηση έχει καταργηθεί από τότε που ανέλαβα εγώ τα καθήκοντα στο υπουργείο Πολιτισμού. Είμαστε σε σχετικές συνεννοήσεις ότι θα υπάρχει ένα φιξ ποσό το οποίο θα δίνεται σύμφωνα με τα τιμολόγια και τα πραγματικά έξοδα που κάνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Όχι πλέον βάσει ενός ποσοστού, το οποίο δεν έχει πάντα την αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες, καμιά φορά είναι υπερβολικά ψηλό», διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η δήλωση της κας Κονιόρδου ότι έχει καταργηθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάς μιλώντας επίσης στο CNN Greece. O κ. Μπαλτάς διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως η χρηματοδότηση δεν έχει σταματήσει «καθώς αφενός υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει στοιχειωδώς να προστατευτούν και αφετέρου υπάρχουν τα παιδιά του παιδικού σταθμού» ωστόσο έχει μειωθεί στο μισό με δική του απόφαση.

Όσον αφορά στην επίμαχη κίνηση των 28 βουλευτών να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «δεν θεωρεί ότι κρύβεται κάτι» από πίσω και ότι αυτό «είναι μέσα στη δημοκρατική διαδικασία και στο δημοκρατικό διάλογο» και όχι μία πράξη εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, σε αντίθεση με την υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Μπαλτάς στις δηλώσεις του στο CNN Greece επεσήμανε πως δεν πρόκειται ουσιαστικά για ταμείο αλληλοβοήθειας, υπογραμμίζοντας πως «το ταμείο δεν έχει νομική προσωπικότητα».

Τέλος, όσον αφορά την ανάκληση της απόφασης για αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της επανεξέτασης τριών κτιρίων του Ελληνικού, η κ. Κονιόρδου εξηγεί ότι μελετήθηκε ο φάκελος και δεν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο, γι’αυτό και έγινε η ανάκληση. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «προσωπικά είχα υπογράψει τον μη χαρακτηρισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ