ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ/Φωτογραφία αρχείου

Στη μάχη των εκλογών στη Γαλλία αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε κάθε περίπτωση η, όπως όλα δείχνουν, εκλογή Μακρόν θα είναι εκκίνηση για την επιβεβαίωση αλλά και την αναγκαία ανάταξη της Ευρώπης: αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που συμπληρώνει ότι η εκλογή Μακρόν θα είναι μια πολύ σημαντική, κερδισμένη μάχη, αλλά όχι ένας κερδισμένος πόλεμος.

Παράλληλα, την ανησυχία του για τις τουρκικές απειλές που, όπως λέει στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης, εκφράζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα μιλώντας για την ανάγκη σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού.

«Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης για να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να εξουδετερώσει το οικονομικό πλεονέκτημα που αποκτά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στην Α.Ο.Ζ. της. Το πράττει, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Οφείλουμε, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε τη Διεθνή Κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, διαρκής επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να αποκρουστεί ο τουρκικός εκβιασμός. Και βέβαια να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όλοι οι Έλληνες συμπαρατασσόμαστε στον Κυπριακό Ελληνισμό και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια τονίζοντας ότι «επιστρέφουν οι 'δαίμονες' των Βαλκανίων».

«Τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι επιστρέφουν οι "δαίμονες των Βαλκανίων". Αστάθεια, ένταση, εθνικισμός, εθνοτικές διενέξεις και έν δυνάμει κρίσεις, εάν όχι συγκρούσεις. Η ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια μυρίζει χυμένη βενζίνη. Συμβαίνει στα Σκόπια και όχι μόνον. Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από πέντε βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Πολιτική σταθερότητα. Εδαφική ακεραιότητα. Καλή γειτονία. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά. Διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής με σεβασμό στα συμφωνημένα προαπαιτούμενα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ