ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανούσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Πανούσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
O Γιάννης Πανούσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Με ρίχναν στο στόμα του λύκου για όλα όσα γινόντουσαν στις φυλακές... Κάποιος μου φόρτωσε στην πλάτη δικά του πράγματα για να φύγουν από πάνω του", είπε στη Βουλή ο Γιάννης Πανούσης.

Ο τέως υπουργός που απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών, προειδοποίησε μάλιστα, ενόψει της κατάθεσής του αύριο στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην καταστραφούν οι κασέτες με το αποδεικτικό υλικό των καταγγελιών του. «Είτε κασέτες, είναι, είτε τίποτα άλλο, δεν καταστρέφονται σε ένα μήνα... Θυμηθείτε τι έγινε στην Αμερική...», σχολίασε.

Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται από το 2009 όταν έβαλαν βόμβα στο γραφείο του και εμμέσως πλην σαφώς είπε πως οι Πυρήνες της Φωτιάς λένε ότι και οι υπουργοί της κυβέρνησης. Απέρριψε ότι πίσω από τις καταγγελίες του βρίσκονται συμφέροντα ή προσωπικοί σχεδιασμοί -«ακούστηκε ότι τα κάνω αυτά για να γίνω υπουργός της ΝΔ ή για να βγάλω λεφτά», είπε και χαρακτήρισε τον εαυτό του «μοναχικό καβαλάρη».

Ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλον πέραν του πρωθυπουργού και πως θα το πει στον Αλέξη Τσίπρα, «αλλά δεν θα είναι κανένας άλλος πλάι του» και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη χθεσινή δήλωση του αναφορικά με τους αντιεξουσιαστές, που ίσως εμμέσως να αφορούσε και τον ίδιο.

Επέκρινε τους κ.κ. Παρασκευόπουλο και Τόσκα για τις δηλώσεις εναντίον του αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν –«ήθελαν να φοβηθώ», είπε.

«Δεν σκοπεύω να γίνω Ρομπέν των Δασών, ούτε δον Κιχώτης να κυνηγάω ανεμόμυλους, πίσω δεν κάνω, δεν φοβάμαι, δεν θα με σκοτώσουν, αν κάποιος το κάνει θα το χρεωθεί, αν γίνει δεν χάνω πολλά χρόνια», είπε.

Με αφορμή τις δηλώσεις Πανούση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να κληθεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πρωθυπουργός, καθώς "δεν έχει εποπτεύσει τους υπουργούς του και την ΕΥΠ", ενώ "αυτός έδωσε άδεια για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς".

Από τη ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης ζήτησε να κληθούν στην επιτροπή οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, καθώς επίσης, και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο Πάνος Λάμπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο Γιάννης Πανούσης είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος τον «έριξε στα σκυλιά» μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν να διατάσσει έφοδο της αστυνομίας στις φυλακές.
«Δεν είχα μπει και ζήτησα από τον κ. Παρασκευόπουλο να διαψεύσει. Δεν το έκανε και τώρα βγήκε και είπε ότι δεν μπήκε ο κ. Πανούσης και προφανώς ήταν υπηρεσιακός έλεγχος. Γιατί δεν το έκανε τότε και με έριξε στα σκυλιά. Αυτοί που με κυνήγησαν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ: Από Διαμαντόπουλο, τη Ραχήλ, την Κωνσταντοπούλου, από μέλη της κεντρικής επιτροπής», είπε, ενώ σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του, ανέφερε πως έχει κι άλλα στοιχεία «για κάποιους της αριστεράς που μου κάνουν μαθήματα ηθικής».
Αίσθηση προκάλεσε η φράση του πως φοβάται περισσότερο τις κυβερνητικές αντιδράσεις, τις οποίες χαρακτήρισε συντονισμένες, από τους τρομοκράτες. «Η ιστορία δείχνει ότι οι αριστερές κυβερνήσεις ξεδοντιάζουν την αριστερή τρομοκρατία. Και αυτό είπε εχθές ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του για τους αντιεξουσιαστές και του είπα μπράβο. Το περίεργο είναι ότι στοχοποιούμαι από τα αριστερά και αυτό πρέπει να το απαντήσουν κάποιοι γιατί συμβαίνει», είπε και πρόσθεσε: «Η υπερδραστηριότητα των δύο υπουργών στο πρόσωπό μου ή είναι τσαμπουκάς ή κάτι άλλο θέλουν να κρύψουν ή είναι συντονισμένη επίθεση εναντίον μου. Άρχισα να φοβάμαι περισσότερο τις κυβερνητικές αντιδράσεις από τους τρομοκράτες».
Ένταση ανάμεσα στον Γιάννη Πανούση και την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημειώθηκε όταν ανέφερε πως ζήτησε από τον διοικητή της ΕΥΠ να δώσει τα στοιχεία στον πρωθυπουργό, καθώς ήταν εκείνος που τον ενημέρωσε για τις απειλές κατά της ζωής του.
Γιάννης Πανούσης: Ζήτησα από τον κ. Ρουμπάτη να δώσει τα στοιχεία στον πρωθυπουργό γιατί τον έβλεπε κάθε μέρα.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Έβλεπε κάθε μέρα ο πρωθυπουργός τον διοικητή της ΕΥΠ;
Γιάννης Πανούσης: Αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα, για τους τζιχαντιστές.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ