ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π.Ρήγας: Εργαστήρι πρωτότυπων ιδεών και εφαρμοσμένων πολιτικών η Λ. Αμερική (pics)

Π.Ρήγας: Εργαστήρι πρωτότυπων ιδεών και εφαρμοσμένων πολιτικών η Λ. Αμερική (pics)
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση με ομιλήτρια την πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας αναφέρθηκε στον αγώνα των δύο χωρών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της λιτότητας, τονίζοντας πως παρότι Ευρώπη και Λατινική Αμερική είναι διαφορετικές «είναι ακριβώς ίδιες οι ιδέες και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του ιδεολογικού φορτίου της Αριστεράς».

Ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες της ραγδαίας οπισθοχώρησης των προοδευτικών αξιών σε διεθνές επίπεδο και πως η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει πληγώσει την Ευρώπη σχεδόν ανεπανόρθωτα», είπε, τονίζοντας ότι γεγονότα όπως η απόφαση για το Brexit, η ενίσχυση της ξενοφοβικής και εθνικιστικής δεξιάς και ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, η αστάθεια στο διεθνές σκηνικό και οι περιφερειακές συγκρούσεις στα ανατολικά όρια της ΕΕ, εντείνουν την αβεβαιότητα και την κρίση αυτοπεποίθησης για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, και απειλούν ευθέως το όραμα μιας ειρηνικής και κοινωνικής Ευρώπης. Επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και για τα κράτη του Νότου, αλλά και τη μη λειτουργικότητα του νεοφιλελευθερισμού ακόμα και για τον Ευρωπαϊκό Βορρά. Υπογράμμισε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός υπήρξε χωρίς αμφιβολία το πολιτικό εφαλτήριο της εθνικιστικής δεξιάς», για να υποστηρίξει πως γι' αυτό η δεξιά δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική στην ακροδεξιά.

4127356

«Στρατηγικά η δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην νέα ακροδεξιά είναι μόνο η ευρύτερη Αριστερά», είπε ο κ. Ρήγας και τόνισε πως «η συγκρότηση προοδευτικών πολιτικών πλειοψηφιών διεθνώς, από συμμαχίες της Αριστεράς με τους Πράσινους και με εκείνη την Σοσιαλδημοκρατία που θα ξεκολλήσει από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού, είναι ένα είδος ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) μέσα στη συγκυρία».

«Είμαστε εμείς που θα πρέπει να οικοδομήσουμε πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, ώστε να παρουσιάσουμε στους πολίτες μας μια αξιόπιστη αντισυστημική εναλλακτική λύση, ώστε να εμποδίσουμε την ακροδεξιά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια.

4127302

Ο κ. Ρήγας είπε πως «ο γεωπολιτικός χώρος της Νοτίου Αμερικής είναι ένα εργαστήρι πρωτότυπων ιδεών και εφαρμοσμένων πολιτικών» και ότι «ως Ευρωπαϊκή Αριστερά και ως ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στη Λατινική Αμερική». Είπε ειδικότερα πως «τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής μεταξύ των οποίων και η Αργεντινή, σημειώθηκαν αξιοσημείωτα βήματα προόδου. Όχι μόνο στο πεδίο της βελτίωσης των βιοτικών συνθηκών για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά και στο πεδίο της Δημοκρατικής διεύρυνσης και των δικαιωμάτων».

4127350

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι για την Αριστερά η πρόκληση της διατύπωσης του προτάγματος για το μέλλον της ως εν δυνάμει πλειοψηφικού ρεύματος, αποκτά διεθνώς στρατηγικό χαρακτήρα. Για να καταλήξει: «Η Αριστερά στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορεί να περιοριστεί στον περιφραγμένο χώρο που θέλουν να την έχουν. Δεν μπορεί να αποτελεί απλά μια μικρή δύναμη διαμαρτυρίας, που να είναι ανίκανη να παρέμβει και να αλλάξει τις καταστάσεις. Η Αριστερά έχει το καθήκον να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και να αγωνιστεί για να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής έχει σίγουρα πολλά να μας διδάξει».

4127299

Η εκδήλωση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής και είχε θέμα: «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής».

4127274

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ