ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 18 βουλευτών της ΝΔ με αφορμή δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την εξωτερική πολιτική

Ερώτηση 18 βουλευτών της ΝΔ με αφορμή δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την εξωτερική πολιτική
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

«Ανερμάτιστες» χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, 18 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας μάλιστα, με σχετική επερώτησή τους, διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για τα συγκεκριμένα θέματα που έθιξε ο Πάνος Καμμένος.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, κατηγορώντας τον πως «με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Επισημαίνοντας ανακρίβειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, οι 18 βουλευτές της ΝΔ ζητούν διευκρινήσεις από τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι τοποθετήσεις του κ. Καμμένου που «άναψαν φωτιές», είναι, σύμφωνα με το κείμενο της επερώτησης οι παρακάτω:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».
β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».
γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».

Με αφορμή την κατάθεση της Επίκαιρης Επερώτησης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «εκπληκτικές και ανησυχητικές απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Απιθανότητες όπως ό ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής! Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση «τόξων»! Απιθανότητες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όταν η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και εν δυνάμει απειλές».

Είναι ανάγκη, σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

Το ερώτημα συνεπώς είναι, σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών υιοθετούν ή συμφωνούν με αυτές τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις που αγνοούν ακόμα και βασικά δεδομένα εξωτερικής πολιτικής».

Την επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Σταύρος Καλαφάτης, Συμεών Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Αθανάσιος Δαβάκης, Αθανάσιος Καββαδάς, Σοφία Βούλτεψη, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Αθανάσιος Μπούρας, Εμμανουήλ Κόνσολας, Χρήστος Δήμας, Ιωάννης Αντωνιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ