ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Το δικό μας μνημόνιο είναι διαφορετικό

Τζανακόπουλος: Το δικό μας μνημόνιο είναι διαφορετικό
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ίδια τα μνημόνια 1 και 2 που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και έκρηξη της ανεργίας με τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε τον Ιούλιο του 2015. Αν συγκρίνει κανείς τα πρώτα δύο ελληνικά προγράμματα με το τρίτο πρόγραμμα πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα».

Πρόσθεσε όμως πως «παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, με μέτρα που δεν θα επιλέγαμε αν δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας».

Σε συνέντευξή του στο Kontra Channel ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα. Κάπου στη μέση θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας, εκτίμησε.

Είπε ότι τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - "περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει"-, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος).

Επισήμανε ακόμη ότι ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες (επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης) είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

Είπε ότι όταν γίνουν αυτά τα βήματα, "αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε σταδιακές κινήσεις ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της πλήρως από τις αγορές". Πρόσθεσε, "Ένας απ' τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας".

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι "η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη".

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι "υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί επιβαρύνσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο μιλάμε για μειοψηφία. Δεν λέει κανείς ότι πιθανόν να μην υπάρχουν και μικρά τμήματα που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα". Τόνισε πως σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου το 80% πληρώνουν είτε τα ίδια είτε το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς λιγότερα σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.

Επισήμανε ότι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και το 2018 θα υπάρξει μια μορφή αλλαγής στον τεχνικό υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να τις αυξήσει λίγο, ωστόσο θα επιβληθεί και μια έκπτωση 15% οριζόντια, που οδηγεί στο 95% των περιπτώσεων στην ίδια ή ακόμα και σε χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά σε σχέση με το 2017.

Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι "θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού". Έχει γίνει απολύτως σαφές, είπε, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια. Από τα 2 αυτά χρόνια, ο ενάμισης χρόνος είναι μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί η σταθερότητα και έξω από τις διαδικασίες της επιτροπείας, και τα άλλα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού είτε ως δημοσιογραφική είτε ως αποτέλεσμα ιδεών διαφόρων πολιτικών εγκεφάλων, για να τονίσει πως "δεν επίκειται κανενός είδους σχεδιασμός ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία" και να επισημάνει εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από σαφής στη σχετική απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι υπάρχει δυσκολία στο να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και επιχειρηματολογία με τα στελέχη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ