ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Θα είμαστε ικανοποιημένοι με περιγραφή των μέτρων για το χρέος

Σταθάκης: Θα είμαστε ικανοποιημένοι με περιγραφή των μέτρων για το χρέος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με μία περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup αλλά και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς δεν προβλέπει μέτρα για το 2018, ενώ υποστήριξε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν με την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και όχι με 4,5% όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% είναι βέβαια δύσκολη, προσθέτοντας όμως ότι έτσι ανεβαίνει η χώρα σε άλλη οικονομική κατηγορία και πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού.

Εκτίμησε μάλιστα ότι μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα πέσει στο 4%, ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από το 5,6%.

Υποστήριξε ακόμα ότι πλέον βρίσκεται στην ευχέρεια της Αθήνας το πότε θα γίνει η επόμενη έξοδος στις αγορές. Πρόσθεσε πως θα είναι καλό η έξοδος να γίνει και για ψυχολογικούς λόγους, παρότι δεν την έχουμε ανάγκη.

Όσον αφορά τις αλλαγές στη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και πως δεν θα παραχωρηθεί καμία μονάδα που δεν είναι λιγνιτική.

Είπε ακόμη ότι το 50% της ΔΕΗ θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και πως καταβάλλεται προσπάθεια να έλθει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, η σύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο της ΔΕΗ στην Πελοπόννησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ