ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεραυνοί» Βαρουφάκη για Τσίπρα: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έλεγε ανοησίες

«Κεραυνοί» Βαρουφάκη για Τσίπρα: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έλεγε ανοησίες
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για την εποχή που συμμετείχε στην κυβέρνηση, εκτοξεύοντας κεραυνούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Ήμουν έξαλλος όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 στη ΔΕΘ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έβγαζα ατμούς από τα αυτιά μου, δεν ήταν κόσμια αυτά που έλεγα. Ήταν ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υπενθύμισε ότι τότε ήταν και η περίοδος που έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «δάκρυα και αίμα», με το οποίο «ουσιαστικά αποδόμησε όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

«Όταν έγραφα αυτό το άρθρο θεωρούσα ότι η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαρίσει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το εξής: «Αν θες να βοηθήσω, πριν καταθέσετε οικονομικό πρόγραμμα, θα μου το δώσετε».

Περιγράφοντας το πώς τελικά μπήκε στην κυβέρνηση σημείωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «σαν να μην έτρεχε τίποτα» και του είπαν: «Αυτό είναι το πρόγραμμα του κόμματος, αλλά αν γίνουμε κυβέρνηση σε θέλουμε υπουργό Οικονομικών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεσμεύεσαι από το πρόγραμμα του κόμματος».

«Τον Νοέμβριο μου έδωσαν να καταλάβω ότι δέχονται ότι ήταν λάθος το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ήμαστε σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και συζητάγαμε ολόκληρο το βράδυ, έγινε πλήρης αποδοχή της κριτικής που είχα κάνει», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Η απειλή του Ντάισελμπλουμ

Ειδική αναφορά στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τον κ. Ντάισελμπλουμ αμελητέο υπάλληλο και συμπλήρωσε ότι τον απείλησε πως αν ζητούσε μια αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης που ήδη είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα έκλεινε τις τράπεζες.

«Στόχος μας ήταν να ορθοποδήσει η χώρα, να βγούμε από την κρίση. Έγινα υπουργός για να μην κλείσουν οι τράπεζες. «Δολοφόνοι» για τις τράπεζες ήταν το Eurogroup και η ΕΚΤ», υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε ότι «είχαμε συμφωνήσει με τον Τσίπρα και σενάρια ρήξης με τους δανειστές».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ της εθνικής ενότητας, ακόμη και τότε που ήταν στις πλατείες των Αγανακτισμένων.

Τέλος, αποκάλυψε ότι το 2011 μιλούσε και με τον Σαμαρά και με το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ