ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος μας η άμεση έξοδος στις αγορές

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος μας η άμεση έξοδος στις αγορές

«Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως έχει τεράστια σημασία γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο".

Αν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΚΤ τόσο το καλύτερο», απαντά ο κ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση αν θα προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης σημειώνει: «Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.

«Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων ο κ. Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων. Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος.

Καμία δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για υπουργούς

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις εν λόγω αρμοδιότητες ο κ. Τζανακόπουλος απαντά «καμιά απολύτως» και προσθέτει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις».

Σιγουριά για ψήφιση μέτρων και αντίμετρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει: «Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης. Και μπορεί να υπάρχει υποχώρηση δική μας ως προς το δημοσιονομικό μείγμα αλλά υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του ΔΝΤ ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και στα εργασιακά. Και είναι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο που μιλάμε για ισορροπημένη συμφωνία αν και είναι δεδομένο ότι τα επιβαρυντικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δική μας επιλογή αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκες επιτροπείας και επιβολής. Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ