ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Γαβρόγλου: Στις 25 Μαΐου το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κ.Γαβρόγλου: Στις 25 Μαΐου το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το τριετές πλάνο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε ο κ. Κώστας Γαβρόγλου κατά την διάρκεια της τελευταίας μέρας συνεδριάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει «το τριετές πλάνο, αλλά και δύο δεσμεύσεις: η μια για αύξηση του μισθού των μελών ΔΕΠ και η άλλη να καλύψουμε από το 2018 το σύνολο των ανελαστικών εξόδων».

«Είμαστε πια στην αρχή της ανάκαμψης», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

«Έγινε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και συμφωνήθηκε να δοθούν χρήματα από τα αποθεματικά και τα πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι η διάθεση να βρεθούν τα χρήματα δείχνει και την πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς η υγεία και η παιδεία είναι σοβαρές προτεραιότητες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια. «Ακούσαμε όλες τις απόψεις. Υπήρξαν κάποιες επιμέρους διαφωνίες. Κάποιες, θα τις λάβουμε υπ'οψιν», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής των πρυτανικών Αρχών, αλλά και για το ύψος των αμοιβών στα μεταπτυχιακά.

Επιφυλακτικότητα των πρυτάνεων

Από την πλευρά των πρυτάνεων, ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις εξαγγελίες, χαρακτήρισε ωστόσο «διαφωτιστική» τη σημερινή συζήτηση με τον υπουργό.

«Συζητήσαμε επί των αξόνων του νομοσχεδίου, δεν έχουμε το ακριβές κείμενο», ανέφερε ο κ. Γκόλιας και πρόσθεσε: «Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα περιφερειακά συμβούλια.

Επίσης, ακούσαμε για 65 εκατ. ευρώ που το 2018 θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα υπάρξουν δυσκολίες να βρεθούν τα χρήματα».

Ο κ. Γκόλιας, εξάλλου, χαρακτήρισε «μικρές» τις αυξήσεις που εξήγγειλε ο υπουργός, αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση «μετά από 7-8 χρόνια».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος, όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση. «Είναι καλύτερη από το τίποτα, απλά σε σχέση με την απώλεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ