ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Πεκίνο: Μετά από χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Τσίπρας από Πεκίνο: Μετά από χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη
AΠΕ-ΜΠΕ/THOMAS PETER / POOL

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Πεκίνο, μιλώντας από το βήμα του «Belt and Road Forum».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα, έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν εμπορικές συναλλαγές, εργάζονται και μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Φέτος, θύμισε, είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα («Μία Ζώνη- Ένας δρόμος») στην εποχή μας, ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο». Στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κινητικότητα των ανθρώπων και τη μετανάστευση, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ως μια κορυφαία ναυτιλιακή χώρα, που αναζητά νέους δρόμους εμπορίου, η Ελλάδα βλέπει τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι, στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση από την COSCO και αναδεικνύεται σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς σε πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Υπ' αυτό το πνεύμα, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή».

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, αυτό το πολυμερές Φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε συμπερασματικά ο Αλ. Τσίπρας. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεργασία και το διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες την εγκαθίδρυση τριγωνικών σχέσεων γύρω από σχέδια υποδομών στη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Και κατέληξε στην ομιλία του, «σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ