ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταύτιση απόψεων Τσίπρα-Λαγκάρντ στο ζήτημα του χρέους

Ταύτιση απόψεων Τσίπρα-Λαγκάρντ στο ζήτημα του χρέους
Twitter/Prime Minister GR

Το ζήτημα του χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο τη συνάντησης που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road».

 

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.

Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διεμήνυσε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

Η κ. Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Παππάς, είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους «καλησπέρα» (στα ελληνικά), -αφού στο Πεκίνο είναι ήδη μεσημέρι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Πεκίνο μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ:

«Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο στο περιθώριο του Φόρουμ Belt and Road. Άδραξαν την ευκαιρία και μίλησαν για την πρόοδο που σημειώνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα και τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και της στήριξης εκ μέρους των εταίρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ