ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κυβερνητικό αφήγημα σε βουλευτές και κοινωνία

Το κυβερνητικό αφήγημα σε βουλευτές και κοινωνία
REUTERS/Kenzaburo Fukuhara/Pool

Με μεγάλη σιγουριά αντιμετωπίζει το Μαξίμου τη μάχη που ξεκινάει στη Βουλή για την ψήφιση της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, μιλούν για έναν «πολύ αισιόδοξο και πολύ σίγουρο Τσίπρα». Ωστόσο, οι άνθρωποι του πρωθυπουργού φροντίζουν να κρατούν, δημοσίως, χαμηλούς τόνους προκειμένου Κοινοβουλευτική Ομάδα και κομματικός μηχανισμός να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αξιωματούχος του Μαξίμου είπε στον CNN-Greece ότι «μπαίνουμε στην κοινοβουλευτική μάχη με αισιοδοξία όχι μόνο για να κερδίσουμε, αλλά ακόμα και για να διευρύνουμε την επιρροή μας. Αλλά το αποτέλεσμα καμιάς μάχης δεν είναι δεδομένο εκ των προτέρων. Πρέπει να πολεμήσεις για να κερδίσεις».

Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας

Η σιγουριά του Μαξίμου έγκειται, κατά κύριο λόγο, στην αίσθηση ότι διαθέτει ισχυρό αφήγημα για τη συμφωνία ή τουλάχιστον αρκετά αποδοτικό για τον κατευνασμό των αντιστάσεων. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις πυλώνες:

Τα αντίμετρα. Η κυβέρνηση θα επιμείνει ως το τέλος ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα. Η ΝΔ θα απαντάει ότι τα αντίμετρα είναι υπό αίρεση. Δηλαδή θα είναι ο λόγος της κυβέρνησης ενάντια στο λόγο της αντιπολίτευσης. Ασφαλές συμπέρασμα θα μπορέσουμε να βγάλουμε σε ένα χρόνο από τώρα όταν θα έρθει η ώρα του... λογαριασμού. Επομένως, το Μαξίμου αισθάνεται ότι μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο δημόσιο διάλογο.

Η ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους του τόνους βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Η δήλωση του Σόιμπλε ότι είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία, ανέβασε την αυτοπεποίθηση του Μαξίμου. Πάνω στη συμφωνία για το χρέος οικοδομείται το επιχείρημα για έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία κι επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ανάγκη για σταθερότητα. Το Μαξίμου παίζει το χαρτί της σταθερότητας. Η γενική αίσθηση είναι ότι η κοινωνία δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Ακόμα και οι ψηφοφόροι που είναι πολύ θυμωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να τεθεί σε διακινδύνευση η επιστροφή στην ανάκαμψη λόγω της αναταραχής που φέρνουν πάντοτε οι κάλπες. Αυτή, άλλωστε, είναι και η άποψη του επιχειρηματικού κόσμου. Επομένως, η κυβέρνηση πιστεύει ότι κερδίζει πόντους όταν εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ηρεμίας και της ομαλότητας.

Η υπόσχεση των επενδύσεων. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE του Μάριο Ντράγκι θα δώσει το έναυσμα για ένα κύμα ξένων επενδύσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχου μιλάνε μάλιστα για έτοιμα επενδυτικά σχέδια που περιμένουν την τελική υπογραφή. Προς το παρόν πάντως η μόνη σίγουρη επένδυση είναι αυτή που έκλεισε στην Κίνα μεταξύ ZTE και FORTHNET. Το όλο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Αληθινές ή όχι, οι επενδύσεις λειτουργούν ως υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα, πάντως, με έγκριτο πολιτικό αναλυτή, ο βασικός λόγος αισιοδοξίας της κυβέρνησης (που βεβαίως δεν μπορεί να διατυπωθεί δημοσίως) είναι η αίσθηση ότι ο «ξένος παράγων» δεν θέλει προς το παρόν την πτώση της κυβέρνησης. «Τον φθείρουν όσο μπορούν, αλλά δεν τον ρίχνουν. Για έναν τουλάχιστον χρόνο ακόμα θα πάνε με τον Αλέξη», υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ