ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή για τα μέτρα και αντίμετρα

Ένταση στη Βουλή για τα μέτρα και αντίμετρα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε κλίμα έντασης, προάγγελος του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε με τη διαδικασία του επείγοντος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο και για το χρέος» και εξέφρασε την ελπίδα «έως την Δευτέρα να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα που ψηφίζουμε τώρα και για το χρέος». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση προσπάθησε να κινηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών.

Η αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είχαν περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», προκάλεσε αντιδράσεις με τον Γιάννη Τραγάκη από τη ΝΔ να κάνει λόγο για «ομολογία του υπουργού ότι αυτό που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε αποτελεί 4ο μνημόνιο».

Η ΝΔ διαφώνησε με τη διαδικασία του επείγοντος με τον Χρήστο Σταϊκούρα να σημειώνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο. «Το καταθέσατε το Σάββατο το βράδυ και ουσιαστικά σε μία μέρα μας βάλατε να διαβάσουμε 950 σελίδες», είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση «φτηνή πολιτική σκοπιμότητα», καθώς «δεν θέλει να ενημερωθεί σε βάθος ο ελληνικός λαός».

Για «χιλιοπαιγμένο έργο» και για εξαίρεση που έχει γίνει κανόνας μίλησε ο Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, μέλος της ομάδας των «53+». Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει με ακρίβεια αποτυπωμένο ότι όταν χάνεται ένα ευρώ αναπληρώνεται επίσης από ένα ευρώ. Πάντως, επεσήμανε ότι, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο εύκολη, όσο φαντάζει, σημειώνοντας ότι, «τα θετικά μέτρα δεν είναι εφάπαξ, αλλά εσαεί». Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει οικονομικά, παρά μόνο "μπακαλίστικα"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ