ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Συζήτηση πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και φόρος στο κρασί "πληγώνουν" τους βουλευτές της συμπολίτευσης που αποφεύγουν να τοποθετηθούν στη συζήτηση.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αλλά και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί «πληγώνουν» ακόμη και τους κυβερνητικούς βουλευτές που δείχνουν απρόθυμοι να τοποθετηθούν στη Βουλή, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο σύνολο 75 βουλευτών που μετέχουν στις τρεις επιτροπές που συνεδριάζουν από
κοινού, μόλις 4 βουλευτές της συμπολίτευσης (Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος και Νίνα Κασιμάτη) έχουν ζητήσει το λόγο, ενώ από τους ΑΝΕΛ πέραν του εισηγητή του, μόνον ένας βουλευτής, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Κι ενώ οι ΑΝΕΛ δηλώνουν επισήμως προβληματισμένοι για τη φορολογία στο κρασί, πληροφορίες
αναφέρουν ότι ακόμη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος. Ο Χρήστος Μπγιάλας πάντως, πρότεινε να αποσυρθεί ο φόρος 30 λεπτών στο μπουκάλι το κρασί και να επιβληθεί στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας που κλήθηκε να παρουσιάσει τις θέσεις
τους, χαρακτήρισε τραγική την επιβολή του φόρου στο κρασί, θέτοντας θέμα επιβίωσης του κλάδου τους.

Την αντίθεση της με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στη σταδιακή μείωση των τιμών των off patent φαρμάκων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο και θα καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή. Ο κ. Τρύφων πρότεινε μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης.

Κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς άσκησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ
Βίκτωρ Τσιαφούρης, ενώ ο Γιώργος Πουλιμάς από την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Πρακτόρων, εκτίμησε ότι η επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα πλήξει πάνω από 1000 πρακτορεία και θα ρίξει κατά 24% τον τζίρο τους.

Η συζήτηση ξεκίνησε εν μέσω αντεγκλήσεων λόγω των διαδικασιών express που επιλέχθηκαν, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να αναφέρεται στις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν.

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ κι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γεράσιμος Μπαλαούρας σχολίασε πως ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευχαριστημένοι από τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ