ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι

Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Το "ράλι" των ελληνικών ομολόγων αποκαλύπτει ότι οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για δοκιμαστική έκδοση ομολόγου -με σχετικά μικρό ποσό- μέσα στο καλοκαίρι.

Μια καθυστέρηση, όμως, της συμφωνίας θα σαρώσει εύκολα όλες τις προσδοκίες και θα δημιουργήσει άσχημο κλίμα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση, λογικά, κάνει ότι είναι δυνατόν προσκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

Όμως οι εξελίξεις, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά το χρέος, δεν εξαρτώνται από αυτήν. Το Μαξίμου εκτιμά ότι θα λήξει και το θέμα του χρέους, σ' αυτό το Eurogroup, αν και ανεπισήμως ενημερώνει ότι η διαβούλευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα σκληρή! Η λύση για το χρέος έχει ουσιαστικά καθοριστεί από τον Μάιο του 2016, ενώ τα μέτρα για το χρέος συμπληρώθηκαν (ή και διορθώθηκαν) στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου είχαμε τη σύγκλιση του Washington Group. Το πρόβλημα έγκειται ότι το μεν Βερολίνο εκτιμά ότι η συμφωνία αποτελεί το όριο της παρέμβασης για το ελληνικό χρέος -και αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018- ενώ το ΔΝΤ το μίνιμουμ που πρέπει σήμερα να ανακοινωθεί.

Ουσιαστικά όλοι γνωρίζουν τα μέτρα για το χρέος:

- Πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022

- Δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και μετά στο 20%

- Μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, κ.λπ.

Ωστόσο το Euro Working Group της Δευτέρας δεν μπόρεσε να δώσει λύση με αποτέλεσμα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των ηγετών να έχουν ενταθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε δια ζώσης με την Κρ. Λαγκάρντ, στο Πεκίνο, ενώ χθες, Τρίτη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα του χρέους και με την Αν. Μέρκελ. Το βέβαιο είναι ότι το προσεχές Eurogroup θα αποφασίσει αν έχει ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement (SLA) και θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης -ακόμα και με "αστερίσκο" ως προς τι εκκρεμότητες-, ενώ θα πιέσει και για συμφωνία στο χρέος.

Το Μαξίμου έχει έναν ακόμα λόγο να θέλει να τελειώσει γρήγορα η ρύθμιση του χρέους, εκτός από την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Λογαριάζει να αντικαταστήσει ένα 5ετές ομόλογο που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 με ένα νέο 5ετές προκειμένου να τεστάρει τις αγορές -"ίσως και να αντλήσουμε και κάποιο μικροποσό", λέει στέλεχος του ΟΔΔΗΧ. Αν, όμως, όλα είναι υπό εκκρεμότητα η κατάσταση δυσκολεύει.

Και η εκκρεμότητα ακούσει στο όνομα Βερολίνο, που, παρά την κατάρρευση του υποψηφίου Μ. Σουλτς (είναι φανερό ότι δεν αποτελεί κανέναν εκλογικό κίνδυνο για την Μέρκελ), εκτιμά ότι είναι πολιτικά δύσκολο να συμφωνήσει σε λεπτομέρειες και σε αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αν, όμως, η χώρα μπει στο "περίμενε" τις γερμανικές εκλογές πολλά θα έχουν χαθεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ