ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε ψηφίζει η Βουλή για το τέμενος στο Βοτανικό

Απόψε ψηφίζει η Βουλή για το τέμενος στο Βοτανικό
EUROKINISSI

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να «περάσει» από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο για τη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό, καθώς το ΚΚΕ αλλά και το Ποτάμι μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η «επιφυλακτική» στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ξεκαθάρισαν ότι θα το στηρίξουν.

Η Σεβαστουπόλεως «άδειασε» το βουλευτή της και σήμερα στο βήμα της Βουλής, αντί του Γρηγόρη Ψαριανού ανέβηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς , δηλώνοντας ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει το άρθρο για το τέμενος, χωρίς ενδοιασμούς. «Δεν κάνουμε εκπτώσεις», είπε και η φράση του αυτή ερμηνεύθηκε τόσο ως καρφί προς τη ΝΔ που παρότι τάσσεται υπέρ της ανέγερσης, δηλώνει επιφυλάξεις, αλλά και προς τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις της στο ζήτημα της σύνθεσης της διοικούσας επιτροπής του τεμένους με τη Νίκη Κεραμέως να επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι επειδή δεν συμφωνεί με τους ΑΝΕΛ αναζητά ερείσματα στα άλλα κόμματα. Χαρακτήρισε δε, παράδοξο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να το καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρης να υπογράφει το νομοσχέδιο του υπουργείου που περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο.

«Ο κ. Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος, καθώς είχε ταχθεί υπέρ του άρθρου για την δημιουργία του», απάντησε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση του κόμματός του. Σχολίασε δε, πως στο δικό του κόμμα υπάρχει το προνόμιο οι βουλευτές να κάνουν αυτό που ορίζει η συνείδηση τους. «Θα ήταν ασυμβίβαστο να υπερψηφίσουμε το άρθρο για την λειτουργία του τέμενος, καθώς και το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και την κατασκευή του», είπε.

Πυρά σε Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και το Ποτάμι με αφορμή τη χθεσινοβραδινή στάση του Γρηγόρη Ψαριανού εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Με το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», είπε και πρόσθεσε: «Οι μάσκες έπεσαν, κάποιοι έφυγαν από την πίσω πόρτα την κρίσιμη στιγμή και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον».

«Θα ψηφίσουμε υπέρ στο άρθρο 5 πολύ απλά γιατί θέλουμε να λειτουργήσει το τέμενος» διευκρίνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Έκκληση στα κόμματα να επιδείξουν πολιτική και κοινωνική ωριμότητα στο θέμα του τεμένους, απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ζητώντας να προχωρήσει και το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ