ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρά η Ιταλία στην ειδική μεταχείριση της Γαλλίας

Αντιδρά η Ιταλία στην ειδική μεταχείριση της Γαλλίας
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι REUTERS/Yves Herman

Αν η Γαλλία αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση της ασφάλειας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και η διαχείριση του προϋπολογισμού της είναι διαφορετική, τότε το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Η δήλωση αυτή έγινε ως απάντηση στα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι πρόσθετες δαπάνες της Γαλλίας για την ασφάλεια των πολιτών της πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης.

"Είναι ξεκάθαρο πως ό,τι ισχύει για την Γαλλία, ισχύει και για την Ιταλία," είπε ο Ρέντσι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό των ισλαμιστών που συμμετείχαν και οργάνωσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, κατά τις οποίες 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και να αποτρέψουν πιθανές μελλοντικές επιθέσεις.

Ακόμη η χώρα έχει εντείνει τους εναέριους βομβαρδισμούς στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επίσης έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις.

Η Ιταλία, ένα χρόνο πριν, είχε ζητήσει, σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι, για μια εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω των αυξημένων αναγκών για την ασφάλεια, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από τους εταίρους.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τα δημόσια ελλείμματα προβλέπει ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται βάσει των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ