ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο
Πηγή: EUROKINISI

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ Γιουβάλ Ρότεμ.

Σε επαφές που είχε ο κ. Ρότεμ με Έλληνες αξιωματούχους συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ σε διαφορετικούς τομείς και μεταξύ αυτών και της ενέργειας το οποίο θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στην Θεσσαλονίκη.

Υποστήριξε επίσης ότι το ενεργειακό, και συγκεκριμένα οι “αγωγοί της ειρήνης” όπως αποκάλεσε το μελλοντικό σχέδιο, θα γίνουν όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία με την Ιορδανία και γίνονται διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή αρχή και την Αίγυπτο.

Ο κ. Ρότεμ τόνισε ότι ως γνωστό υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι για τον αγωγό που που θα φέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, ο ένας μέσω Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και η δεύτερη επιλογή μέσω Τουρκίας. Οι επιλογές εξετάζονται είπε ο κ. Ρότεμ και θα έχει σημασία το αν και κατά πόσο ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα στην περιοχή. Είναι ένα σχέδιο, όπως είπε, που “θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.”
Αναφορικά με το ενεργειακό, το ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνάντηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Λαμβάνουμε υπόψη μας την ευαισθησία του θέματος για τους εταίρους μας την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον ανοιχτό διάλογο και να δράσουμε με διαφάνεια γι αυτά τα ζητήματα. Να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή της και πιστεύουμε ότι η η υπογραφή της συμφωνίας μας με την Κύπρο για την ΑΟΖ ήδη από το 2010 μιλά από μόνη της”

Πρόκληση η τουρκική επιλογή

Σε ερώτηση για το αν οι επιδιώξεις των εμπλεκόμενων εταιριών στις γεωτρήσεις και στη διάθεση του φυσικού αερίου, για γρήγορα κέρδη ασκήσουν πιέσεις για την τελική επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας, ο κ. Ρότεν είπε ότι δεν είναι μόνο επιλογή των κυβερνήσεων αλλά είναι και μια καθαρά οικονομική υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι θα εξαρτηθεί επίσης από τα τεχνικά ζητήματα της άλλης επιλογής δηλαδή του αγωγού eastmed μέσω Ελλάδας.
Κατέληξε επίσης λέγοντας ότι αν βρεθεί περισσότερο αέριο στην περιοχή ίσως να υπάρξουν και περισσότερες επιλογές για την μεταφορά του.

Αναφορικά με το αν προβληματίζει το Ισραήλ η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ Ρότεν τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ περισσότερες επαφές και ενδείξεις ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση.

Παράνομες έρευνες

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο σχεδιασμός του αγωγού μέσω Τουρκίας περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ κάτι το οποίο η Λευκωσία δεν αποδέχεται. Το ζήτημα ήδη έχει προκαλέσει εντάσεις καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει τον αγωγό ακόμη και αν δεν δώσει την συγκατάθεσή της. Πάντως σε πρόσφατη σχετικά συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ισραηλινός γενικός διευθυντής ενέργειας Σαούλ Μέριντορ, είχε προκαλέσει αμηχανία σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς δεν είχε καταδικάσει τις τουρκικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου λέγοντας επίσης ότι “θα βρούμε τρόπο να περάσουμε τον αγωγό” στα ανατολικά της Κύπρου.”

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήμα στο Τελ Αβίβ, οι ηγέτες της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed μέσω Ελλάδας και Ιταλίας παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και του υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα. Στο επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι δυνατότητες για την κατασκευή του έργου καθώς και η βιωσιμότητα του και στους επόμενους μήνες θα υπάρξει η σχετική έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ