ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O επικήδειος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πατέρα του: «Ήσουν μπροστά από την εποχή»

O επικήδειος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πατέρα του: «Ήσουν μπροστά από την εποχή»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άκρως συγκινημένος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκφωνώντας επικήδειο κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας στην Μητρόπολη Αθηνών. 

«Αν θέλει κανείς να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του: ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε πολυτέλεια, ένα μικρό νεκροταφείο στον Αγουλιδέ, όποιος περάσει τυχαία δεν θα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί θα βρίσκεται ένας σπουδαίος πολιτικός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα»

«Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες, αλλά ένιωθε και βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευες σ' αυτές», είπε συγκινημένος. «Σήμερα που η Ελλάδα μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν μας θυμίζεις τι θα γινόταν αν, γιατί ήξερες ότι η ιστορία δεν γράφεται με «αν». Η πολιτική σου παρακαταθήκη υπήρξε αειθαλής, να σεβόμαστε την αλήθεια να επιδιώκουμε την ενότητητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ότι ήσουν μπροστά από την εποχή σου, και δικαιώθηκες εν ζωή».

18049931

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «στη δική μας γενιά περνά η ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον φθόνο και τον διχασμό. Η συμβουλή σου σε μας ήταν 'να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε με πρόθεση να τους βοηθήσετε'. Πίσω από τα πρωτόκολλά και τις τιμές που σου αποδίδει η πατρίδα, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν σήμερα ένα δάκρυ βουβό».

18049930

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εξιστόρησε τις παιδικές του αναμνήσεις τονίζοντας: «Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν είμασταν εξόριστοι να πηγαίνουμε βόλτα με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς τα χρόνια πέρναγαν, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, εσύ κόντυνες ενώ εγώ ψήλωνα για να μην είναι βαρύς ο ίσκιος σου. Περνώντας τα χρόνια, εγώ σου είπα αυτά που ήθελα και εσύ με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου μία μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια, 13 δισέγγονα και δύο ακόμη που δεν θα προλάβεις να γνωρίσεις. Μας έμαθες ότι ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και το σημαντικό είναι σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη απέναντι σε έναν άντρα που ξεκινά το τελευταίο του ταξίδι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τέλος της επικήδειου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπεσε στην αγκαλιά της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη και οι δύο τους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Θερμός ήταν και εναγκαλισμός που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

18049992

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

18049970

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ