ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Νέα αρχή για τα προνοιακά επιδόματα και νέος νόμος για τις υιοθεσίες

Φωτίου: Νέα αρχή για τα προνοιακά επιδόματα και νέος νόμος για τις υιοθεσίες
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ίδρυση ενιαίας αρχής απονομής προνοιακών επιδομάτων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση-Παιδιά σε κίνδυνο».

Παράλληλα, η κ. Φωτίου γνωστοποίησε, ότι μέσα στο μήνα, έρχεται νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία. Όπως είπε, ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν τρία ηλεκτρονικά μητρώα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ανακουφιστεί, εκεί που χρειάζεται, μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά.

«Οι πολιτικές μας επικεντρώνονται στα ασυνόδευτα, στα σχολικά γεύματα, καθώς και στα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και υφίστανται τους κινδύνους της ιδρυματοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασυνόδευτοι Ανήλικοι: Οι έφηβοι του πολέμου

Συγκεκριμένα, για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Φτιάξαμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), τον Συνήγορο του Παιδιού και άλλους φορείς, δύο εργασίες με τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ανήλικα και τις τεχνικές προδιαγραφές των χώρων που θα τα υποδεχτούν.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάσαμε σχέδιο νόμου σχετικά με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων. Ειδικότερα, κρίσιμη μάζα είναι τα 25 παιδιά και αυτό καθορίζει τον ανώτατα αριθμό ασυνόδευτων, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από 11 ειδικούς επιστήμονες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την, όσο το δυνατόν, πιο ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ζωή τους στις καινούργιες συνθήκες. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα έφηβοι. Είναι «οι έφηβοι του πολέμου» αυτοί που έχουν επιλεγεί από τις οικογένειές τους, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για τη γη της επαγγελίας. Υπάρχουν, βέβαια και ασυνόδευτα ανήλικα που ταξιδεύουν, για να επανενωθούν με τις οικογένειες».

«Η ουσία παραμένει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βρεθούν σε περιβάλλοντα ασφαλή. Είχαμε την ιδέα να αξιοποιήσουμε αχρησιμοποίητα κτίρια που ανήκουν στην Πρόνοια, προκειμένου να φιλοξενηθούν πολλά απ’ αυτά. Το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο και δημιουργήσαμε περίπου 1.000 θέσεις για ασυνόδευτα σε τέτοια ιδρύματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι νέες δομές βρίσκονται σε παρακείμενες, ήδη υφιστάμενες, δομές κοινωνικής πρόνοιας που φιλοξενούν παιδιά» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε, ότι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής που εφαρμόζεται, αναφορικά με τα παιδιά, αφορά στα σχολικά γεύματα. «Η κρίση στη χώρα μας έφερε την παιδική φτώχεια σε σημεία δραματικά. Όταν αναλάβαμε, η υλική αποστέρηση, δηλαδή η στέρηση των παιδιών από υλικά αγαθά, άγγιζε το 45% και ο κίνδυνος φτώχειας το 34,6%. Είναι τα στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας από τη Unicef και αφορούν δεδομένα του 2014» είπε η κ. Φωτίου.

Σχολικά γεύματα

«Σήμερα», σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «τα σχολικά γεύματα δίνονται σε 15.000 παιδιά. Μέρος τους μαγειρεύεται από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), στους οποίους το 30% των εργαζομένων είναι παιδιά με νοητική στέρηση, πρώην τοξικοεξαρτημένοι, κλπ. Τα σχολικά γεύματα εισάγουν, παράλληλα, μία νέα κουλτούρα στο δημοτικό: Την κουλτούρα της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της υπευθυνότητας και της σωστής διατροφής. Τα παιδιά στρώνουν τα τραπέζια και τρώνε όλα μαζί.

Η έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στα παιδιά, έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά ευρήματα: Το 20% των παιδιών είχε καλύτερη απόδοση στα μαθήματα και το 40% καλύτερη συμπεριφορά. Μετά από αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε 125.000 παιδιά, δίνοντας 25 εκατ. ευρώ, για το 2017 και σε 500.000 παιδιά το 2019, δηλαδή στο μισό πληθυσμό του δημοτικού και του γυμνασίου».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στα ιδρύματα και την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. «Το προνοιακό κράτος που παραλάβαμε, εκφραζόταν από το δίπολο επιδομάτων και ιδρυμάτων» σημείωσε η κ. Φωτίου. «Εμείς, από την πλευρά μας, ιδρύουμε ενιαία αρχή απονομής προνοιακών επιδομάτων.

Ο νέος ΟΓΑ θα δίνει όλα τα επιδόματα, ώστε να αποδίδονται όλα την ίδια μέρα με τα αρχεία τους κράτους διασυνδεδεμένα σε ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ιδρυματικό κράτος συγκροτείται από περίπου 1.400 ιδρύματα ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, κλπ και από 63 ΝΠΔΔ. Με νόμο που περάσαμε στη Βουλή, όλα αυτά, εντός τριών μηνών, θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ξέρουμε πόσα παιδιά φιλοξενούνται, σε ποιο ίδρυμα, πόσοι εργαζόμενοι και με ποιες ειδικότητες δουλεύουν σε αυτά. \

Περαιτέρω, θα μάθουμε τα εισοδήματα των ιδρυμάτων, των κληροδοτημάτων, κλπ. Αν μας ενδιαφέρει κάτι, είναι τα παιδιά να μην παραμένουν ούτε μία μέρα στα ιδρύματα» διευκρίνισε.

Νέος Νόμος για την υιοθεσία

«Παράλληλα, μέσα στο μήνα, φέρνουμε νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ιδρύουμε Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν τρία ηλεκτρονικά μητρώα» γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε, «στο πρώτο θα εγγράφεται κάθε παιδί που βρίσκεται σε ίδρυμα ή θα δοθεί για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο δεύτερο εγγράφεται κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να γίνει ανάδοχος ή θετός γονιός. Θα έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα για την καταλληλότητά του, δημιουργία του αντίστοιχου φακέλου του υποψηφίου, καθώς και βραχύβια εκπαίδευσή του. Τέλος, το τρίτο μητρώο αφορά τις εγκεκριμένες υιοθεσίες και αναδοχές, ώστε να μπορούν εξουσιοδοτημένοι φορείς να τις εποπτεύουν».

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης και σε μία πολύ σημαντική καινοτομία, όπως είπε, η οποία θα επιφέρει τη δραστική επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας. «Ιδρύουμε ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κλπ, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες, που καθυστερούσαν υπερβολικά, λόγω της αποψίλωσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Περιφερειών, των ιδρυμάτων και των δικαστηρίων» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ