ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προειδοποίηση του Βούτση για το μέλλον της Ευρώπης

Η προειδοποίηση του Βούτση για το μέλλον της Ευρώπης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα έχει υπογράψει τυπικά ή άτυπα το τέλος της». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας νωρίτερα, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η συζήτηση περί Ευρώπης πολλών ταχυτήτων -τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής- κρύβει ιδέες, αντιλήψεις και πολιτικές, οι οποίες, εάν εκτεθούν, μόνο επικινδυνότητα μπορούν να δημιουργήσουν. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα έχει υπογράψει τυπικά ή άτυπα το τέλος της» είπε ο Νίκος Βούτσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν αντιλήψεις που θα ήθελαν η Ευρώπη να χωριστεί σε τέσσερις ή πέντε ειδικές οικονομικές ζώνες, που η κάθε μία από αυτές θα έχει τα ελάχιστα από πλευράς παραγωγικής διαδικασίας, υπηρεσιών και κυρίως κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σε σχέση με άλλες χώρες που θα έχουν έναν μόνιμο και θεσμοποιημένο ηγετικό ρόλο, σε μια εσωτερική νεοαποικιακή διαμόρφωση της Ευρώπης και της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι εκεί κατατείνουν η συζήτηση για τα Βαλκάνια και όλες τις νοτιοδυτικές υπό ένταξη χώρες, η κατάσταση στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η αναμονή στην ένταξη της Σερβίας, και βέβαια οι πολιτικές σε σχέση με τη χώρα μας για τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος, «και όλα αυτά, σε μια φάση όπου ιδιαίτερα η ζώνη του ευρώ έχει μεγάλο ειδικό βάρος, γιατί μετά και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 85% της οικονομίας της ΕΕ προέρχεται από τις χώρες του ευρώ. Συνεπώς έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό το επίπεδο».

Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι ενώ είναι κοινές οι διαπιστώσεις ως προς τα μεγάλα προβλήματα, ως προς τα αδιέξοδα για την οικονομία, τις κοινωνίες, τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η συζήτηση είναι πάρα πολύ πίσω, τόσο στο επίπεδο των εκτιμήσεων για τα αίτια, όσο στο επίπεδο αναζήτησης εναλλακτικών πολιτικών, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και θα αναδείξουν ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, χαρακτήρισε αυτονόητη την αποδοχή της πρότασης να φιλοξενηθεί η ημερίδα στο Κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας ότι συνάδει απολύτως με το σήμα που θέλουμε να εκπέμπει η Βουλή προς την κοινωνία, υπογραμμίζοντας τις ασφυκτικές προθεσμίες και πιέσεις υπό τις οποίες η Βουλή νομοθετεί, στα όρια του Συντάγματος και των νόμων. «Ελπίζουμε αυτός ο κύκλος να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, και για την ίδια τη νομοθετική και κοινοβουλευτική οντότητα της Βουλής», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ