ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριά ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάνουμε συνέχεια τα καλά παιδιά», λένε στελέχη του κόμματος

Βαριά ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάνουμε συνέχεια τα καλά παιδιά», λένε στελέχη του κόμματος
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η διαφαινόμενη αποτυχία της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό ακόμα και στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος έχει γίνει πολύ βαριά μετά τη διαπίστωση ότι είναι απίθανο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για το χρέος. Μαζί με το χρέος παραπέμπεται στις καλένδες και η συμμετοχή το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Εν ολίγοις, οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι αποτέλεσαν επίσης τους πυλώνες του πολιτικού αφηγήματος της, δεν πρόκειται να επιτευχθούν –τουλάχιστον σε κοντινό χρόνο. Όπως είναι επόμενο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι και ενθουσιασμένα με την εξέλιξη.

Η συνεδρίαση της Π.Γ.

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που πραγματοποιήθηκε χτες με την παρουσία των Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σκληρή κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ενώ η λέξη «αποτυχία» ακούστηκε πολλές φορές. «Το να κάνουμε τα καλά παιδιά δεν οδηγεί πουθενά», ελέχθη μεταξύ άλλων. Η γενική αίσθηση είναι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αν όχι σε αδιέξοδο.

Ενδεικτικά του κλίματος της συνεδρίασης ήταν ότι:

Πρώτον, κριτική δεν άσκησαν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως ο Νίκος Φίλης, αλλά και απολύτως «νομιμόφρονα» στελέχη, όπως η Φωτεινή Βάκη.

Δεύτερον, δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος του οργάνου που να μιλήσει με ενθουσιασμό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η ανακοίνωση

Το κλίμα της συνεδρίασης αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της. Το ανακοινωθέν βρίσκεται στον αντίποδα των θριαμβευτικών τόνων του παρελθόντος.

Αρχικά, η Πολιτική Γραμματεία εκφράζει την ικανοποίησή της για της ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η οικονομία στο πρώτο τετράμηνο του 2017 κινήθηκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, στη συνέχεια, προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη για το χρέος. «Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση "μεταρρυθμίσεων" λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επανάληψη της πρωθυπουργικής δέσμευσης ότι τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους. «Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

Ανάγκη για νέο αφήγημα

Μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στο Μαξίμου δεν υπάρχει, πλέον, αμφιβολία ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη η διαμόρφωση ενός καινούργιου πολιτικού αφηγήματος. Αν, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν κάτι ως αντιστάθμισμα της μη ρύθμισης του χρέους, οποιοδήποτε αφήγημα δύσκολα θα μπορεί να σταθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ