ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Χρέος των δανειστών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις

Τζανακόπουλος: Χρέος των δανειστών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, τόνισε πως παρότι τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Ακόμη, όρισε τους τρεις άξονες που πρέπει να διέπουν την λύση για την Ελλάδα και επεσήμανε πως ήρθε η ώρα οι δανειστές να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. 

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για το εύθραυστό της κατάστασης στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε όμως: «Αυτό που πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

«Πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας».

Αποφάσεις, είπε, «που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος».

Εργαζόμαστε για μια καθαρή λύση που τηρεί τρεις άξονες

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και όπως εξήγησε, αυτές οι αρχές είναι οι εξής:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Επίθεση σε ΜΜΕ και ΝΔ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ «και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».

Ανέφερε, ειδικότερα, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με μεγέθυνση 0,4% ενώ και τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη με σταθερούς και βιώσιμους όρους.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έχει σημειωθεί αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, αύξηση στο λιανικό εμπόριο, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή.

Επίσης, τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ προσλήψεων 15ετίας με περισσότερες από 92.000 προσλήψεις. Όπως υπογράμμισε, πριν από λίγο η ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε ότι το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για τον Μάιο 2017 είναι θετικό κατά περίπου 89.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, από το 2015 οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 220.000, χωρίς να υπολογίζεται το τελευταίο στοιχείο που έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ πριν από λίγο στη δημοσιότητα, συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ