Ομιλία Αλ.Τσίπρα στη ΓΓ του ΟΗΕ: Να μην επιτρέψουμε στο ρατσισμό να καταστρέψει τις κοινές μας αρχές
Οικονομική κρίση, προσφυγικό και ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή ήταν το τρίπτυχο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις καθολικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση των οποίων ιδρύθηκε, πριν 70 χρόνια ο Ο.Η.Ε., σημειώνοντας, όμως, ότι το όραμα των θεμελιωτών του «απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί» ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΟΗΕ οφείλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου «στη βάση των κοινών αξιών της Χάρτας του ΟΗΕ».
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της, καθώς και του υψηλού χρέους και των ελλειμμάτων της. Τόνισε, παράλληλα, ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή που ακολούθησε η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέφερε καταστροφικό κοινωνικό κόστος και συνέβαλε στην επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, λέγοντας ότι η τελική συμφωνία δίνει την ευκαιρία για σταθεροποίηση της οικονομίας και θέτει τη βάσει για επανασχεδιασμό του χρέους της χώρας σημειώνοντας, ότι: «δυστυχώς, επιβάλλει παράλληλα και μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία».
Αλ. Τσίπρας: "Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης ή του κόσμου μπορεί να οικοδομηθεί με όλο και ψηλότερα τείχη, ή με παιδιά να πεθαίνουν στο κατώφλι μας"
Συνεχίζοντας, μίλησε για τις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή είναι να υψωθούν ψηλότερα τείχη, να απωθηθούν οι πρόσφυγες με τη βία. «Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης ή του κόσμου μπορεί να οικοδομηθεί με όλο και ψηλότερα τείχη, ή με παιδιά να πεθαίνουν στο κατώφλι μας. Ούτε και μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας ήταν πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψουν τις κοινές αρχές μας», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρότεινε να συσταθεί από τον ΟΗΕ μηχανισμός επανεγκατάστασης από τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, υποστηρίζοντας επίσης άμεσα τις χώρες αυτές να φιλοξενούν πρόσφυγες και να εξαρθρώνουν κυκλώματα διακίνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σε Ουκρανία, Λιβύη και Μέση Ανατολή χαρακτηρίζοντας τα ζητήματα ως «τρίγωνο αποσταθεροποίησης». Η Ελλάδα, είπε, αγωνίζεται να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας και καταφέρθηκε κατά των προτάσεων για μονομερείς πρωτοβουλίες .
Στη Συρία πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά υπέρ της συμφιλίωσης και μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για δημοκρατική μετάβαση υπό συριακή ηγεσία, όπως προβλέπεται στο Ανακοινωθέν της Γενεύης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην συμμετοχή όλων των σχετικών διεθνών και περιφερειακών παραγόντων. Στη Λιβύη, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του πολιτικού διαλόγου την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Πρέπει να προωθηθεί μια νέα δυναμική για λύση, με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα προ του 1967 σύνορα (με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του) το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Όσον αφορά την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Εκτενή αναφορά έκανε και για το Κυπριακό σημειώνοντας ότι είναι «πραγματικά ντροπιαστικό το γεγονός ότι επί 41 χρόνια - όσα και η ηλικία μου - η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προς όφελος του κυπριακού λαού - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - καθώς και των άλλων κοινοτήτων. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας προς τις δικοινοτικές συνομιλίες, υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ακιντζί.
Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση των παλαιών διαφορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η ονομασία της FYROM. προτείνοντας ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διευθέτησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και συμφωνήσαμε σε σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη.