ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου

«Μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα με αιχμή το Eurogroup της 15ης Ιουνίου απασχόλησε κατά κύριο λόγο την ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ και θα υποδηλώνει πως με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας. Απόφαση που θα δώσει σήμα στις αγορές και μπορεί να λύσει τα χέρια του Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες τόνιζαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εισέπραξε σημαντική υποστήριξη από πολλούς ομολόγους του στο προηγούμενο Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος καθώς, όπως τόνισε, η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά στήριξη από χώρες που δεν την υποστήριξαν ποτέ στο παρελθόν .

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της οικονομίας από μια προβληματική και υπέρ δανεισμένη σε μια κανονικότητα.

«Η επιδίωξη είναι να δανειζόμαστε όπως η Γαλλία και η Ιταλία». Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών είπε σε κάποιο σημείο της ενημέρωσης που παρείχε στους βουλευτές ότι αναμένεται αναπτυξιακό σχέδιο για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο εάν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Και η Ιταλία και η Γαλλία έχουν υψηλό χρέος αλλά μπορούν και βγαίνουν στις αγορές, αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος.

Το χρέος δεν μπορεί να λυθεί αμέσως, αυτό το ξέρουμε, η μετάβαση σε μια κανονικότητα χρειάζεται χρόνο, όμως είμαστε σε τροχιά ώστε να καταστεί βιώσιμο είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επανέλαβε στους βουλευτές πως η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχοντας εκπληρώσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα έτσι ώστε να μην αναλωθεί ένα ακόμα Eurogroup σε τεχνικές λεπτομέρειες μέτρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα .

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το θέμα του παγώματος των συντάξεων το 2022 , ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων και να μην υπάρξει κανένα περιθώριο από τους θεσμούς να μην αποφασίσουν στις 15 Ιουνίου τα μέτρα για το χρέος.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ερωτηθείσα από αρκετούς συναδέλφους της τι σημαίνει η απαίτηση του Δ.Ν.Τ να εκλείψει από την αιτιολογική έκθεση η 21 Αυγούστου ως ημερομηνία επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων , δηλαδή μια ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως νομικά δεν αλλάζει τίποτα και θα ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, όπως σαφώς περιγράφεται στο νομοσχέδιο.

Με την ψήφιση αύριο των 5 τροπολογιών που αφορούν στα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση κλείνει όλες τις εκκρεμότητες πριν το κρίσιμο Eurogroup ενώ πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας εκτιμούσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα και εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει απόφαση για το χρέος στις 15 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ