ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η υπόθεση με ουκρανικό αλιευτικό που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι Χανίων

Στη Βουλή η υπόθεση με ουκρανικό αλιευτικό που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι Χανίων
Φωτό αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πλήθος ερωτημάτων αλλά και νέα πολιτική αντιπαράθεση συνοδεύουν την υπόθεση με ουκρανικό αλιευτικό, το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων. Το πλοίο και το επταμελές πλήρωμά του παραμένουν όλο αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο λιμενικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών, καθώς η "ψαριά" στα αμπάρια του ήταν τεράστιες ποσότητες τσιγάρων, οι οποίες ερευνάται εάν ξετυλίγουν ένα κουβάρι μιας μεγάλης λαθρεμπορικής επιχείρησης.

Ήδη διενεργείται προανάκριση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων αλλά η υπόθεση αποκτά και διαστάσεις που πυροδοτούν νέες πολιτικές κόντρες. Το μυστηριώδες πλοίο στο λιμάνι της Παλαιοχώρας ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το ζήτημα απασχολεί πλέον και τη Βουλή, όπου καλούνται να ανοίξουν το σχετικό φάκελο οι συναρμόδιοι υπουργοί Ναυτιλίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Απαντήσεις από τους τρεις υπουργούς ζητούνται ήδη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίο αναδεικνύει κάποια βασικά ερωτήματα σε σχέση με το ουκρανικό πλοίο και τη πολύμηνη ακινητοποίησή του:

«1.Πρόκειται για λαθρεμπόριο και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι λιμενικές, τελωνειακές και δικαστικές Αρχές;

2.Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πλοίο παραμένει εκεί επί επτά ολόκληρους μήνες και μάλιστα χωρίς να έχει ακόμη δεσμευτεί ή κατασχεθεί το φορτίο;

3.Ποιών εταιρειών προϊόντα βρέθηκαν μέσα στο πλοίο;

4.Υπάρχουν και σε ποια ποσότητα τσιγάρα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ;».

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν στα «Νέα» ότι το ακινητοποιημένο πλοίο μετέφερε συσκευασμένα τσιγάρα, αλλά απέφυγαν να πιστοποιησουν τη λαθρεμπορική δραστηριότητα, παραπέμποντας στην υπό εξέλιξη προανάκριση της τοπικής Εισαγγελίας. «Αναμένουμε το πόρισμα» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με αφορμή τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή πρόσθεσε: «Ας μην προτρέχουν γιατί μπορεί να εκτεθούν...».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έχουν γίνει από τις λιμενικές Αρχές, αναφέροντας ότι το πλοίο είχε βρεθεί ακυβέρνητο στα διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης, και ρυμουλκήθηκε από τους λιμενικούς στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, ώστε να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ