ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τσίπρας - Νετανιάχου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος (pics)

Θεσσαλονίκη: Τσίπρας - Νετανιάχου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος (pics)
Αποκαλυπτήρια πλακέτας για το Μνημείο του Ολοκαυτώματος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η διμερής ελληνο-ισραηλινή συνάντηση, με κατ' ιδίαν επαφή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ σε διπλανές αίθουσες του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συναντώνται οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του έδωσαν το «παρών» στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας».

18111850

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επίσης σημείωσε ότι η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος σκοπεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτή την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια υπόσχεση απέναντι και στο παρόν και το μέλλον ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε καθετί που θα απειλήσει την ελευθερία την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή.

Το μήνυμα «να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», όπως το Ολοκαύτωμα, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Για δύο λόγους είναι σημαντική αυτή η πλακέτα. Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια όλων των αδελφών μας Εβραίων, αλλά ευχόμαστε παράλληλα να μην συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

18111841

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην οικογένεια της γυναίκας του, ο πατέρας της οποίας ήταν ο μόνος που επέζησε, αλλά και στον 93χρονο επιζώντα Μοσέ Αελιόν, ο οποίος κάθε χρόνο, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανάβει έναν πυρσό στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία διάσημη πόλη, σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Οι δεσμοί με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.», τόνισε ο κ. Νετανιάχου και αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη από την Ισπανία.

«Ο πατέρας μου μελέτησε πάρα πολύ την ισπανική ιστορία και μου έλεγε συχνά πού κατέληξαν οι Εβραίοι. Πολλοί κατέληξαν εδώ. Το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της πόλης από την αρχή του 20ού αιώνα και εντεύθεν αποτελείτο από ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Ο μισός πληθυσμός», επισήμανε.

18111866

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο καταστροφές που υπέστη η «περήφανη», όπως υπογράμμισε, εβραϊκή κοινότητα της πόλης:

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία αλλά όχι τους Εβραίους και η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% της περήφανης και εξαιρετικής εβραϊκής κοινότητας.

Τόνισε τον «ηρωισμό των Ελλήνων» που προστάτευσαν Εβραίους συμπολίτες τους από τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ζακύνθου. «Είναι ήρωες και εκείνοι, είναι μόνο λίγοι μεταξύ των ηρώων που είναι αφανείς», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε και τη «φλόγα ζωής» των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

«Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος που τιμούμε σήμερα με την αφορμή της ανέγερσης του Μουσείου: Η ικανότητα, αυτή η φλόγα ζωής που υπήρχε στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στον Μοσέ Αελιόν, που στα 93 χρόνια του σήμερα, όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, ανάβει έναν πυρσό κάθε χρόνο, στην Ιερουσαλήμ, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και «μας περιγράφει πώς επέζησε του Ολοκαυτώματος, μας περιγράφει τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, τον ηρωισμό που υπήρχε σε αυτήν την πόλη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον 93χρονο επιζώντα να έρθει μαζί του στη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα πρόβλημα υγείας τον κράτησε στο νοσοκομείο κι έτσι στην πόλη με την άλλοτε ακμάζουσα εβραϊκή παρουσία ταξίδεψαν τα δύο παιδιά του, ο γιος του Ελιάο και η κόρη του Ραχήλ, τους οποίους ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε να συμμετάσχουν στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας.

18111825

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοσέ Αελιόν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2013, συμμετέχοντας στη μεγάλη πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τότε είχε αναφερθεί στην προσωπική ιστορία του, όταν, μόλις 16 ετών, επιβιβάστηκε σε ένα από τα βαγόνια θανάτου προς το Άουσβιτς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Κανείς δεν κατάφερε να επιβιώσει, παρά μόνο ο ίδιος. Με δάκρυα στα μάτια, είχε αναφερθεί, τότε, και στην απόφαση να ακολουθήσει η μικρή αδελφή του τις γυναίκες και όχι τον ίδιο και τον πατέρα τους, ήταν ένα «εισιτήριο» θανάτου. «Αυτό το γεγονός με σημάδεψε και στη μνήμη της αδελφής μου έγραψα ένα τραγούδι, στα λαντίνο (ισπανοεβραϊκά), το "La Djovinika al Lager" είχε δηλώσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αελιόν.

Πριν από τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «ευχαριστώ Αλέξη» είπε χαρακτηριστικά, τη γερμανική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρείχε για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος αλλά και την εβραϊκή κοινότητα και όλους τους δωρητές «γι' αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ