ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπακωνσταντίνου: Ο Διώτης δεν είχε δόλο στις ενέργειές του για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Παπακωνσταντίνου: Ο Διώτης δεν είχε δόλο στις ενέργειές του για τη «λίστα Λαγκάρντ»
EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

«Δεν είχε δόλο ο Ιωάννης Διώτης στις ενέργειές του για τη «λίστα Λαγκάρντ» κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται ο άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός, που δικάστηκε και ο ίδιος για τους χειρισμούς των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ» και καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή για πλημμεληματική νόθευση εγγράφων, βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα στην δίκη του κ. Διώτη, που δικάζεται για απιστία στην υπηρεσία.

Ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο, πως με πολιτική απόφαση αναζήτησε το επίμαχο αρχείο και με πολιτική απόφαση δεν πρωτοκόλλησε την παραλαβή του και ότι εν γένει χειρίστηκε την όλη υπόθεση με «πολιτική απόφαση».

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου:

Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη.

Αναφερόμενος σε όσα καταλογίζει το κατηγορητήριο στον πρώην εισαγγελικό λειτουργό για την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος πως οι ενέργειες του κ. Διώτη δεν είχαν δόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν προκύπτει από τη λογική, αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη, ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ με εκείνα στη λίστα των 65 CD».

Κατά την άποψη του μάρτυρα, το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταθέτες στην ελβετική HSBS, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σχετιζόμενο με άλλα στοιχεία και όχι ως βάση αυτοτελών φορολογικών ελέγχων και για τον λόγο αυτό το απέστειλε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης, ότι απέστειλε το «στικάκι» στον κ. Διώτη ενόσω ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε στην κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πως «η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ για περιπτώσεις της «λίστας Λαγκάρντ» ο πρώην υπουργός είπε: «Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται, από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Βέβαια, το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010, διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παράδοση του αρχείου και τόνισε ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα». Ο μάρτυρας είπε πως δεν γνωρίζει αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή ελέγχου της λίστας τότε στον κ. Διώτη.

Η δίκη συνεχίζεται τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ