ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για συμβασιούχους: «Αναμενόμενο το αδιέξοδο» - Η ΝΔ καταθέτει τροπολογία

Μητσοτάκης για συμβασιούχους: «Αναμενόμενο το αδιέξοδο» - Η ΝΔ καταθέτει τροπολογία
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση γιατί χειρίστηκε με μεγάλη ανευθυνότητα το θέμα των συμβασιούχων, αποφεύγοντας να πει την αλήθεια, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προανήγγειλε την κατάθεση από τη ΝΔ τροπολογίας για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που «εξαπατήθηκαν» από την κυβέρνηση.

«Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ και επικρίνει την κυβέρνηση ότι παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, αγνόησε την πραγματικότητα με συνέπεια τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. «Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα.

Δυστυχώς, οι προτάσεις της Κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα», τονίζει και παρουσιάζει την θέση της ΝΔ:

  • Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.
  • Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
  • Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
  • Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

«Η ΝΔ έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή, αναφέρεται ότι:

«Απολαβές εργαζομένων που αφορούν δεδουλευμένα έως την 7η Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο συμβάσεων που παρατάθηκαν με βάση τον ν. 4429/2016 (ΦΕΚ Α’ 199) και τον ν. 4456/2017 (ΦΕΚ Α’ 24), καταβάλλονται από τους δημόσιους φορείς μετά από προσήκουσα πιστοποίηση εκ μέρους των οικείων προϊσταμένων ότι πράγματι παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ