ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικροένταση πριν τη συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ - ΟΤΑ, με φόντο τα σκουπίδια (pics&vid)

Μικροένταση πριν τη συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ - ΟΤΑ, με φόντο τα σκουπίδια  (pics&vid)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέες προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, με τον πρόεδρο των εργαζομένων να κάνει λόγο για μία «πολύ καλή συζήτηση».

 

«Θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νίκος Τράκας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ενδεχομένως σε μία ώρα να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της απεργίας.

«Τώρα θα πάμε στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις αξιολογήσουμε και στην επόμενη ώρα θα πάρουμε την απόφασή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την κατάργηση του ορίου ηλικίας για συμμετοχή των συμβασιούχων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Λίγο πριν τη συνάντηση επικράτησε ένταση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που έφθανε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, περίπου 50 άτομα κατάφεραν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό έξω από το Μαξίμου. Χρειάστηκε η παρέμβαση της φρουράς του πρωθυπουργού και ένας από τους φρουρούς πήρε το πανό από τα χέρια των συγκεντρωμένων.

(Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ)

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης, έκανε λόγο για μία «σημαντική κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι μεταβαίνουν στο Μαξίμου «όχι για να πιουν καφέ αλλά για να διαπραγματευτούν με τον Πρωθυπουργό».

«Δεν είμαστε υπέρ της ταλαιπωρίας του κόσμου, έχουμε βοηθήσει πολύ σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά έχουμε κινητοποίηση. Κινητοποίηση χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσούνης, και άφησε αιχμές για τη στάση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφορικά με την απεργία.

Capture copy copy copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Όπως είπε ο ίδιος, σε ανάλογες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη τόσο άμεσα. «Να πούμε ξεκάθαρα ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν κινητοποιήσεις δύο και τρεις μήνες, καλοκαίρι και στην Τρίπολη και στον Πύργο, εμείς επτά ημέρες» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στη βουλή η τροπολογία Σκουρλέτη

Το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορά στην επίλυση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεδομένης της εξαιρετικής σημασίας που έχει για το κοινωνικό σύνολο η πλήρης και λυσιτελής κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας των ΟΤΑ, με την παράγραφο 1 σκοπείται η επιτάχυνση και η διευκόλυνση των προβλεπόμενων από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο διαδικασιών σύστασης των αναγκαίων νέων θέσεων τακτικού προσωπικού ή κάλυψης των υφιστάμενων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων του», αναφέρεται στην τροπολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, μέσω της πρόβλεψης τυχόν αναγκαίων νέων οργανικών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, υπό την προϋπόθεση ύπαρξη δυνατότητας κάλυψης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις που έρχονται από τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών της ετήσιας δαπάνης του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων.

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ