ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραδοχή για τη «θεωρία συνωμοσίας» εναντίον της κυβέρνησης

Η παραδοχή για τη «θεωρία συνωμοσίας» εναντίον της κυβέρνησης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στην Ελλάδα τα θαύματα κρατάνε 3 μέρες και απ’ ό,τι φαίνεται οι συνωμοσίες είναι ακόμα πιο βραχύβιες: μόλις μιάμιση μέρα, παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης.

Μόλις τόσο διήρκησε η παράταση της απεργίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ισοδυναμούσε με πολιτικό σχέδιο δημιουργίας κοινωνικής αναταραχής.

Πολιτική απεργία

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ και τους έκανε τη νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης. Την Τρίτη το βράδυ το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε συνέχιση της απεργίας, με τις ψήφους των παρατάξεων ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το «λευκό» της νεοδημοκρατικής ΔΑΚΕ.

Πέμπτη μεσημέρι, η απεργία αναστάλθηκε λόγω της αρνητικής ψήφου της ΔΑΚΕ. Σ' αυτή τη μιάμιση μέρα, όμως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για της κυβέρνησης είχαν προλάβει να μιλήσουν για σχέδιο αποσταθεροποίησης, δηλαδή μια πολιτική συνωμοσία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, το σχέδιο είχε τρεις πυλώνες:

- Τη στάση της ΝΔ απέναντι στην απεργία των ΟΤΑ.

- Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των επικοινωνιών Καμμένου με ισοβίτη

- Την συγκέντρωση που κάλεσε η ΠΟΑΣΥ στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία τελικά απαγορεύτηκε.

Η απεργία, όμως, αποτελούσε το πιο σημαντικό μέρος του σχεδίου σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Είναι προφανές, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η απεργία δεν αφορά πλέον την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμβασιούχων αλλά ούτε και την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.

Αντίθετα, στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη Δημόσια Υγεία αλλά και τους ίδιους τους συμβασιούχους».

Ηρωική έξοδος

Και ενώ τα κυβερνητικά στελέχη κατήγγελλαν το σχέδιο αποσταθεροποίησης, κατ’ ιδίαν εμφανίζονταν βέβαια ότι η απεργία θα λήξει την Πέμπτη. Εξίσου βέβαιοι ήταν οι δημοσιογράφοι που έχουν βαθιά γνώση των ηθών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι συνδικαλιστές επέλεξαν να κάνουν «ηρωική έξοδο», αμέσως μετά την ήδη προγραμματισμένη πανελλαδική συγκέντρωση. Κατά αυτόν τον τρόπο, απέτρεψαν κατά την συνδικαλιστική λογική τη λήξη της απεργίας σε προσωπική νίκη του πρωθυπουργού.

Είναι προφανές πως από τη μεριά της η ΔΑΚΕ, με παρότρυνση ηγετικών στελεχών της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης, θέλησαν να προκαλέσουν επιπλέον (περιορισμένη, όμως) φθορά στην κυβέρνηση και σίγουρα θέλησαν να μη δώσουν "πόντους" στον Τσίπρα. Ακόμα και αν κρίνει κανείς τη στάση της ΔΑΚΕ μικροκομματική και ανακόλουθη με τη ρητορική Μητσοτάκη για την απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ πολύ δύσκολα μπορεί να στηριχτεί η θεωρία της συνωμοσίας. Δεν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης που να κρατάει μιάμιση μέρα. Μάλλον πρόκειται για πολιτικές συμπτώσεις.

Η ρητορική περί συνομωσιών απλώς επιχειρεί να σκεπάσει την επικοινωνιακή "ήττα" όσων εισηγήθηκαν παρέμβαση του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ