ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς επιπλέον λιτότητα

Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς επιπλέον λιτότητα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ορόσημο» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν θέλει να δει την πραγματικότητα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία ήταν αμέσως θετική» και έφερε ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την αξιολόγηση από τον Moody΄s o οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.

«Η αξιολόγηση για πρώτη φορά κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα καθυστέρησε την αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Ε, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα

«Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε», επεσήμανε ο κ.Τζανακόπουλος.

Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι «μια φάση πίσω» και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και πως συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζεται με την οικονομία.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, και ότι, αντίθετα, με λανθάνοντα τρόπο -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην πολιτική ατζέντα- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει».

Απάντηση σε Σόιμπλε: Η ουσία είναι σε αυτά που δεν είπε

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την αναφορά του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα».

«Ο λόγος είναι», τόνισε, ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».

«Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;», σημείωσε. «Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ