ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την έξοδο από το ευρώ... «παρά πόδας» ο Σόιμπλε-Ποιος έκοψε τις συντάξεις

Με την έξοδο από το ευρώ... «παρά πόδας» ο Σόιμπλε-Ποιος έκοψε τις συντάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

H συνέντευξη Σόιμπλε κάθε άλλο παρά τετριμμένη είναι, ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δόθηκαν από ειδικούς ή μη. Ειδικά αν τη διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές.

Ο Β. Σόιμπλε, σ' αυτή τη συνέντευξη όπως την διαβάζουν κυβερνητικά στελέχη, αποκάλυψε λεπτομέρειες του τρόπου που λειτουργεί, ενώ παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανάλογα κατά πώς τον συμφέρει. Υπήρξαν, όπως λένε, και σημεία της συνέντευξης όπου δεν είπε την αλήθεια, σε μια προσπάθεια να περάσει την άποψή του ή να θέσει τις βάσεις για το μέλλον που αυτός οραματίζεται.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση:

1. Ο Β. Σόιμπλε δεν έχει ξεχάσει το Grexit. Λέει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα, με τα βάρη του παρελθόντος και τις ελλείψεις στη Δημόσια Διοίκηση –που είναι αδιαμφισβήτητες– σε συνθήκες νομισματικής ισοτιμίας που δεν μπορεί να τη μεταβάλει εθνικά, έχει δυσκολίες να γίνει ανταγωνιστική». Ουσιαστικά τονίζει ότι με το ευρώ ως νόμισμα η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να κάνει οικονομική εθνική πολιτική, δηλαδή υποτιμήσεις, και γι’ αυτό δύσκολα θα γίνει ανταγωνιστική. Έμμεση αναφορά, στην προοπτική του Grexit, αλλά σαφέστατη!

2. Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, προτείνει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα κούρεμα χρέους, δηλαδή, «αυτό που είχατε προτείνει το 2015», ο Β. Σόιμπλε δεν το αποκρούει αλλά απαντά: «Αυτό το απέρριψε η Ελλάδα. Ήταν απόφαση της Ελλάδας». Δεν απαντά με σαφήνεια ότι αυτό δεν απασχολεί, πλέον, την ευρωζώνη –η απάντησή του αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Και μόνο όταν του «θυμίζει» ο δημοσιογράφος ότι «την πρόταση επαναλαμβάνει ο κ. Λίντνερ, τον οποίο θέλετε κυβερνητικό εταίρο μετά τις γερμανικές εκλογές», (αναγκάζεται να) απαντήσει ότι «κανένας στην ευρωζώνη και ειδικά η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να ξανανοίξει αυτή την παλιά συζήτηση» –η Ελλάδα, βέβαια, ποτέ δεν άνοιξε αυτή την συζήτηση....

3. Το εκλογικό επιτελείο των Χριστιανοδημοκρατών επιμένει ότι το θέμα «Ελλάδα», για την ώρα, δεν «μαζεύει ψήφους», γι’ αυτό και το έχει αποσύρει από την ημερήσια διάταξή του. Παράλληλα ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής, Γιοχάνες Κάαρς (εφημερίδα Το Βήμα), τονίζει ότι «οι μπλόφες του Σόιμπλε υπακούουν πάντα στις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής. Με αυτές θέλει να χαϊδεύει αυτιά και να μαζεύει ψήφους». Αν αναλογιστούμε ότι οι ψηφοφόροι των Μέρκελ - Σόιμπλε, στην πλειοψηφία τους, θέλουν την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη κανείς δεν πρέπει να αποκλείει τίποτα. Μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί το θέμα να επανέλθει με αφορμή, για παράδειγμα, τον σχηματισμό της συμμαχικής κυβέρνησης.

4. Ο Β. Σόιμπλε, όμως, δεν λέει την αλήθεια όταν σημειώνει ότι «η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο». Και, βέβαια, μπορεί να μην είπε ο ίδιος «να κοπούν οι συντάξεις», αλλά ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι κάθετοι: Ο Σόιμπλε έβαλε το ΔΝΤ (Π. Τόμσεν) να το επιβάλλει! Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, μάλιστα, επιβεβαίωσε στο CNN Greece, ότι ο Β. Σόιμπλε όχι μόνο επέβαλε τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά έγιναν και ομηρικές μάχες προκειμένου να τις επιβάλει, μέσω του Π. Τόμσεν. Ένας δε από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν οι συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ