ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ψηφοδέλτιο για την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου (pic)

Το ψηφοδέλτιο για την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου (pic)
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στον αρμόδιο εισαγγελέα λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής να ασκήσει ποινική δίωξη, αποφασίζει η Βουλή, το οποίο επί της ουσίας σημαίνει επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη.

Η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, από την οποία αποχώρησε το ΚΚΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους βουλευτές έχουν δοθεί δύο ψηφοδέλτια, ένα το οποίο περιγράφει τα δύο αδικήματα (της απιστίας που έχει παραγραφεί και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) και ένα λευκό.

Στο πρώτο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών» στην πρόταση:

  • Nα μην ασκηθεί ποινική δίωξη λόγω εξάλειψης του αξιόποινου για τις πράξεις της απιστίας κατά του Δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Nα παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Capture

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από υπουργό, δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών νόμο και ούτε ισχύει γι΄ αυτή πενταετής παραγραφή, και συνεπώς αρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκαση της παραπάνω πράξης, είναι κατά το κοινό ποινικό δίκαιο διωκτικά όργανα και δικαστήρια.

Το ΚΚΕ δια στόματος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση Παφίλη επεσήμανε ότι τάσσεται υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έδωσε διευκρινίσεις για το «όχι» στην περίπτωση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λέγοντας πως επί της ουσίας προσδιορίζει την αναρμοδιότητα της Βουλής. «Να είναι σαφές για να μην υπάρξει ένα λάθος μήνυμα για αυτό που ψηφίζει το Σώμα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ