ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο κυβερνητικός νόμος για τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να περάσει

Μητσοτάκης: Ο κυβερνητικός νόμος για τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να περάσει
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Στραβοπάτημα» προς τα πίσω χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης ώστε να μην περάσει, καθώς γυρίζει «την ανώτατη παιδεία μας πολλά χρόνια πίσω».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο αυτό «τραυματίζει βαθιά το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ενισχύει το συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία... Καταργούνται θεσμοί που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, όπως τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, που είχαν την αποδοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Ακόμη χειρότερα: η πρόταση της Κυβέρνησης καταργεί την αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας το ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, κόντρα σε όσα συμβαίνουν διεθνώς. Ο νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση για τα Α.Ε.Ι. υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά, με στρεβλές προτεραιότητες και με διατάξεις που λειτουργούν ως αντικίνητρα στην ανάπτυξη υψηλής στάθμης σπουδών», συνεχίζει, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να αποβληθούν από τα πανεπιστήμια ο «κρατισμός και οι ιδεοληψίες» προκειμένου να δοθεί χώρος στην αξιοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει ανάγκη από «σύγχρονα και αυτόνομα πανεπιστήμια που να υπηρετούν την ανοιχτή κοινωνία που οραματιζόμαστε».

Τονίζει μάλιστα πως «τα τείχη που κάποιοι επείγονται να χτίσουν, εμείς θα τα γκρεμίσουμε για να δώσουμε πίσω τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές. Όχι στους φοιτητοπατέρες και στις συντεχνίες που τα νέμονται εδώ και δεκαετίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ