ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Μετά το ναυάγιο η γεώτρηση

Κυπριακό: Μετά το ναυάγιο η γεώτρηση
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ημέρα Κυπριακού η σημερινή καθώς στις 5 το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στον Κραν Μοντανά, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Εντός εβδομάδας η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε. Το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται στο τεμάχιο 11 την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες.

Στην Κύπρο επικρατεί ανησυχία καθώς μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας στις γεωτρητικές εργασίες. Αν και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού

Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι κύριοι Κυπριανού και Τσίπρας θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.30, όταν ο κ. Κυπριανού θα αναχωρήσει για την Αθήνα, μετά την συνεδρίαση στην Λευκωσία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαίδης, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδιώξει την διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, σημειώνει ότι:

Eίναι αποφασιστικής σημασίας τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν την ίδια εκδοχή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης της διαδικασίας στην Ελβετία.

Το αντίθετο, όπως ήδη διαφαίνεται να συμβαίνει, τονίζει ο κ. Λουκαϊδης, «θα έχει αρνητικότατες παρενέργειες, πέραν των όσων διαλαμβάνει η συνέχιση της κατοχής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτάται:

Πώς είναι δυνατόν, με βάση την εκδοχή του προέδρου Αναστασιάδη, η Τουρκία να βρισκόταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ο τελευταίος, την επόμενη μέρα να χαιρέτησε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο Κοτζιάς συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Παράλληλα, στις 5.00 μ.μ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και προσέκρουσαν στην 'αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας' η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του (το Σάββατο) το ΥΠΕΞ:

Διέψευσε όλους όσοι είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ