ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανάτσιου: Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής

Παπανάτσιου: Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι να περαιωθούν, βάση πάντα της νομοθεσίας.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι πολλές από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης και της Λίστας Λαγκάρντ, δεν εμπίπτουν στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής, καθώς χρονολογούνται πριν το 2013.

Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το χρονικό διάστημα παραγραφής της κάθε περίπτωσης κυμαίνεται ανάλογα από 5 έως 20 χρόνια.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Λίστας Λαγκάρντ δεν είναι ανύπαρκτα, άρα πρέπει να προχωρήσει ο έλεγχος μέχρι την περάτωση της υπόθεσης», επεσήμανε η κ. Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι όσες υποθέσεις ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, θα τις προχωρήσει μέχρι τέλους.

Τόσο οι ισχύουσες όσο και οι παλαιότερες διατάξεις δίνουν την δυνατότητα περαίωσης των ελέγχων μεγάλων υποθέσεων και βάσει αυτών θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε και θα τις ελέγξουμε μέχρι τέλους, καθώς προβλέπουν διάστημα παραγραφής από 5 έως 20 χρόνια, τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Παπανάτσιου δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δικαστική λειτουργία είναι ανεξάρτητη, την εμπιστευόμαστε και δεν θα μπω στην ουσία της απόφασης και να σχολιάσω».

Όπως είπε η κ.Παπανάτσιου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφθεί η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της παραγραφής ώστε να την ελέγξουν οι νομικοί του σύμβουλοι και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ