ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Κυπριακό: Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Με φόντο το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει στις 11:00 την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Και οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «εξέφρασαν λύπη για το γεγονός ότι η Σύνοδος για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία επίλυσης», ενώ ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια ευρεία συμφωνία για την επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Για το ίδιο ζήτημα ο Πρωθυπουργός συζήτησε τη Δευτέρα και με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Άντρο Κυπριανού.

KYRPIANOY

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου)

«Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το κυπριακό, αλλά να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης. Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από την λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα, να διατυπώσουμε από την πλευρά μας κάποιες απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει, να ακούσουμε τις σκέψεις του πρωθυπουργού και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη», ανέφερε ο κ. Κυπριανού εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναστασιάδης: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε υπό τρεις προϋποθέσεις

Στην αδιάλλακτη και αμετακίνητη στάση της Τουρκίας, απέδωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων σε ότι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, υπό τρεις προϋποθέσεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συνέχισε:

«Πρώτον: Τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.

Δεύτερον: Εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε υποβάλει

Τρίτον: Συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχουμε υποβάλει».

2609697

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ