ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνο «ναι» για τη διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου

Ομόφωνο «ναι» για τη διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο «Φάκελος της Κύπρου» διαβιβάζεται στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο υλικό που περιλαμβάνει 139 επιμέρους φακέλους και περίπου 90 μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διενήργησε η Βουλή την περίοδο 1986 - 1988 για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Στον λεγόμενο «Φάκελο της Κύπρου» περιλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα που δεν είναι προσβάσιμα χωρίς την έγκριση των Προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής μέρος των οποίων –όπως είπε- ο Νίκος Βούτσης αναμένεται να αποχαρακτηριστούν στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση έχουν χαθεί οι 11 πρώτοι φάκελοι με ισάριθμες μαρτυρικές καταθέσεις που κατάφεραν ωστόσο, να το αποκαταστήσουν.

Με την φράση «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μα τίποτα από την αλήθεια. Η αλήθεια μπορεί μερικές φορές να είναι σκληρή αλλά είναι και λυτρωτική», απάντησε ο πρωθυπουργός στις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ ως προς την χρονική συγκυρία διαβίβασης του «Φακέλου της Κύπρου». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πάντοτε θα υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τον χρονισμό του ανοίγματος– όσο δεν λύνεται το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ