ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Το θράσος τους δεν έχει κανένα όριο

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Το θράσος τους δεν έχει κανένα όριο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οξεία και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στην επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου του και την επίρριψη ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα ΥΞΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι:

Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει "εποικοδομητικό πνεύμα" την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι «η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια "ανόητη πρόταση" που προέβλεπε κατάργηση του "δικαιώματος" μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χιουσείν Μουφτούογλου, μέσω ανακοίνωσής του χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Νίκο Κοτζιά για τις συζητήσεις στο ζήτημα του Κυπριακού, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιουλίου, με τον Σέρβο ομόλογό του Ντάτσιτς.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο έστρεψε τα πυρά του κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο «για αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας» στις συζητήσεις στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Η ανακοίνωση αρχικά αναφέρει ότι: «Η Τουρκία παρακολούθησε τη συνδιάσκεψη για το Κυπριακό με καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση που είχαμε επιδείξει από την αρχή των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης για το Κυπριακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιοι είχαν και ποιοι δεν είχαν συμπεριφορά εποικοδομητική».

Capture copy

Στη συνέχεια, αναφερόμενοι στη συμμετοχή της Ελλάδας στις συζητήσεις που έγιναν κατά το διάστημα 28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά δήλωσε:

Από την άλλη πλευρά, πραγματικά δεν εκπλησσόμαστε πλέον που ο υπουργός Κοτζιάς προβαίνει, όπως στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, σε τέτοιους αστήρικτους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι ευθυνών. Εκείνοι που γνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και στερούνται πλήρως πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να απηχούν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, όπως και να κατηγορούν όσους επιδεικνύουν καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας, σε αντίθεση με αυτούς.

Οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, που είναι ένας από τους υπεύθυνους για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντανά, να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία, αποτελούν πραγματικά μία προσπάθεια να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της μη ύπαρξης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης τόσο της χώρας του όσο και της ελληνο-κυπριακής πλευράς. Καλούμε τον υπουργό Κοτζιά, που δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια προς μία θετική κατάληξη της Διάσκεψης, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα από εδώ και στο εξής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ