ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα – Νέα «χαράτσια» σε κινητά και tablets

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα – Νέα «χαράτσια» σε κινητά και tablets
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Τετάρτης από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ εισάγεται σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Μάλιστα, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να το περάσει από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Εκτός από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων και αδυναμία να δοθούν λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τους δημιουργούς, τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν και πολλοί φορείς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προστατεύει τους δημιουργούς, ενώ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη πτώχευση της ΑΕΠΙ.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο για το οποίο εκφράστηκαν αντιρρήσεις είναι το 55 παράγραφος 3 και 4 το οποίο δίνει τη δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής αναπαραγωγής πνευματικών προϊόντων από τις βιβλιοθήκες για ερευνητικούς σκοπούς.

Στην τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τόνισε σχετικά με το άρθρο αυτό, ότι ζήτησε τη σύγκληση των δύο πλευρών, κάτι που έγινε εφικτό με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ως έχει η παράγραφος 4 και να τροποποιηθεί η παράγραφος 3.

«Χαράτσι» σε κινητά και tablets

Από το εν λόγω νομοσχέδιο επιβαρυμένοι θα είναι και οι καταναλωτές, καθώς προβλέπεται νέο χαράτσι για όσους πρόκειται να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο ή tablet. Και αυτό γιατί η εν λόγω διάταξη αφορά στην «εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή», η οποία έχει στόχο την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς.

Η επιβάρυνση αυτή, η οποία ισχύει ήδη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι της τάξης του 1% επί της λιανικής τιμής σε κινητά και tablets, ενώ ανεβαίνει στο 6% για συσκευές ήχου και εικόνας.

Αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέπεται και για τα αποθηκευτικά μέσα (usb, flash μνήμες, σκληροί δίσκοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ